A hely, ahol a szivárványos meséket sem lehet csak úgy ledarálni

2021.06.13. 13:56 Módosítva: 2021.06.14. 08:31

A Meseország mindenkié című könyvet kiadó Labrisz Leszbikus Egyesület úgy tűnik, tanult a leckéből, és legújabb művét nem nyomtatásban jelentette meg, hanem online tette elérhetővé. A második aranykor című sorozat az LMBTQ-személyek elfogadását segíti, emellett bátorít a digitális kapcsolatteremtés különböző formáira.

Ezzel valamennyire kifogták a szelet az őket bíráló politikusok vitorlájából, annyi bizonyos, hogy az újonnan megjelent alkotást se Dúró Dóra, se más nem fogja tudni iratmegsemmisítőn ledarálniA hat rövid epizódból álló sorozat, amelyet Takács Mária, a számos hazai és nemzetközi díjat nyert Meleg férfiak, hideg diktatúrák rendezője készített, az egyesület felületein érhető el. Ez is némiképp magyarázza, hogy éppen a digitális világ útvesztőiben való eligazodást segíti az oktatóvideóként aposztrofált sorozat, melynek készítői a gyártást megelőzően kérdőívben mérték fel, milyen nehézségekkel szembesülnek azok, akik bizonytalanul mozognak az online térben, és a válaszok alapján döntötték el, milyen elemeket építenek be a történetbe.

Ezzel együtt a sztori inkább a főszereplő Judit (Vasvári Emese) és Tünde (Bacskó Tünde) bimbózó kapcsolatáról szól, ami végül is nem csoda, hiszen a Labrisz vállalt missziója a közösségszervezés, a leszbikus és biszexuális nők láthatóságának erősítése és a szélesebb társadalommal való dialógus. Az egyesület felismerte, hogy a járványhelyzet még nehezebbé tette a külvilághoz való kapcsolódást és a kapcsolatteremtést, a virtuális térbe terelve az ismerkedést. Ebből született az ötlet, hogy a számítógép, a mobiltelefon és az internet köré szőjék történetüket.

A Covid-járvány idején még jobban elszigetelődött a közösségünk, főleg a vidéken élő leszbikusok. Nem tarthattuk meg rendszeres programjainkat, utazni nem lehetett, találkozóinkra, klubeseményeinkre sem kerülhetett sor

– magyarázta el az Indexnek kiindulópontját Timár Magdi Cilin, a sorozat gyártásvezetője. Ezért döntöttek úgy, hogy egyfajta online médiaismereti kurzust tartanak, és a tananyagot szórakoztató, videós formában jelenítik meg. Közben arra is rájöttek, hogy egyre élesebben kirajzolódnak azok a különbségek, amelyek az internetfelhasználói, közösségimédia-ismereti eltérésekből adódnak. Jellemzően a középkorú vagy annál idősebb nők szakadtak el és váltak újra láthatatlanná és hangtalanná, őket kívánja tehát leginkább segíteni a videósorozat.

Kapcsolódó

A transznemű Tobiról készült dokumentumfilmet kivették a Magyar Mozgókép Fesztivál programjából

Az életműdíjasok filmjeit is levetítik, ezért változik a meghirdetett program.