- Kultúr
- Podcast
- Kultrovat podcast
- Sunday Brunch
- Indexvideó
- sunday brunch
- sárközi ákos
- michelin-csillag
- borkonyha
- textúra
- konyhafőnök
- séf
Sárközi Ákos: Néha a tökéletlenség kell ahhoz, hogy egy étel tökéletes legyen
További Kultúr cikkek
Az Index Sunday Brunch podcastje egy sikeres évadot és pár hét nyári szünetet követően folytatódik a második évaddal. A műsor szándéka szerint Magyarország kedvenceit várja a stúdióba, az olvasóknak pedig a vasárnapi ebédkészítés vagy készülődés idejében ajánljuk a beszélgetést. A félórás diskurzus gyorsfénykép a vendég pillanatnyi lelki állapotáról, aktuális munkáiról, élethelyzetéről. Az első évad csak hallgatható volt, ám sokak kérésének eleget téve, a beszélgetések mostantól videó formátumban is követhetőek.
A másik újdonság, hogy elhagyjuk a stúdiónkat, és a beszélgetéseket a Haris Parkban rögzítjük. A neoreneszánsz hangulat, az elegáns környezet, az 1885-ben épült ingatlan, az egykori Lövőház szerintünk jól passzol a formátum szellemiségéhez. Itt zajlott a korabeli arisztokrácia pezsgő társasági élete, itt látta vendégül gróf Andrássy Gyula társaságát, és itt nyitott bált táncával Sissi, a magyarok királynéja.
Csillagok, csillagok
A műsor első vendége Sárközi Ákos, aki más feladatai mellett a 2014 óta Michelin-csillagos Borkonyha séfje. A meghívás apropója, hogy a Michelin-csillagállás szeptember elején különlegesen forró téma lesz, ekkor lát napvilágot ugyanis az új Michelin Guide, és ekkor derül ki, hogy az ország egén tündöklő hat csillagot sikerül-e megtartanunk vagy bővítenünk. Nem stresszmentes ez a várakozás, a pandémia ugyanis jócskán beleronthat a képbe.
Én el tudok engedni mindenfajta éttermi kalauzt, pláne a Michelint, ha tele van az étterem. A munkánkat végső soron ugyanis a vendégek díjazzák, méghozzá a lábukkal, és azzal, hogy jönnek és újra jönnek.
Az első adásban a háromgyermekes séf mesél az iskolakezdésről, a saját iskolai élményeiről, de elidőzünk annál a hasznos öt évnél is, amit egy közüzemi konyhán töltött pályakezdőként.
Sokat köszönhetek a közüzemi konyhának. Itt tanultam meg nagyban gondolkodni
– jegyzi meg az adás egy pontján a séf, aki eloszlatja azt a tévképzetet, hogy ő kaviárt eszik homárral otthon. Szó sincs ilyesmiről.
Imádom a pásztortarhonyát, a töltött paprikát, a feleségem tejbegrízét, aki direkt csomósan csinálja és igaza van: a tökéletlenség kell ahhoz, hogy ez az étel tökéletes legyen.
Kiderül az is, hogy ha Sárközi Ákos be akar vágódni három gyermekénél, mit készít nekik a konyhában. Szó kerül a műsorban a vendéglátást alaposan megtépázó koronavírus-járványról, és arról, mennyire hiányzott a keze ügyéből az a kézikönyv, amely azt részletezi, hogyan kell üzletileg túlélni a pandémiát. Tartsanak velünk!
A Sunday Brunch legújabb adását a cikk elején lévő lejátszóra kattintva tekintheti meg, ha inkább csak meghallgatná, alább találja a podcastverziót. Emellett az epizód elérhető YouTube és Facebook videó formátumban is.
A műsor első évadának vendégei voltak:
- Spilák Klári,
- Lábas Viki,
- Lakatos Márk,
- Kulcsár Edina,
- Gianni Annoni,
- Pajor Tamás,
- Molnár Ferenc Caramel,
- Varga Izabella,
- Herczegh Anita,
- Tomán Szabina,
- Rubint Réka,
- Rákóczi Feri,
- Zacher Gábor,
- Rókusfalvy Pál,
- Palya Bea,
- Kammerer Zoltán,
- Pártai Lucia,
- Lukács László
- a Liu-testvérek
- dr Máriás Béla.