Négy embert letartóztattak Michael K. Williams, a Drót színészének halála miatt

2022.02.03. 19:32

Négy férfit tartóztattak le és vádoltak meg Michael K. Williams színész múlt szeptemberi halálával kapcsolatban – írja a Reuters.

A színész a Drót című sorozatban Omar Little szerepében vált népszerűvé, de játszott a Broadwalk Empire és a Lovecraft Country című sorozatban is. Összesen ötször jelölték Emmy-díjra.

Az 54 éves Williamst New York-i lakásában találták meg holtan, a halál oka kábítószer-túladagolás volt. 

Irvin Cartagenát Puerto Ricóban fogták el, és kedden egy manhattani szövetségi bíróságon fentanyllal kevert heroin terjesztésével vádolták meg. A másik három férfit New Yorkban fogták el. 

New York vezető halottkéme szerint a színész „akut droghasználatba” halt bele, halálának oka fentanyl, heroin és kokain együttes használata volt.

A fentanyl egy szintetikus ópiátszármazék, amely csaknem százszor erősebb, mint a morfin. Az orvostudományban fájdalomcsillapítóként használják rákos betegek számára. A fentanylt azért szokták a heroinhoz keverni, hogy a szer erősebb legyen. Amennyiben a használók ezzel nincsenek tisztában, az könnyen vezethet véletlen túladagoláshoz. 

Ez egy közegészségügyi krízis, amelyet meg kell állítanunk. A halálos ópiátokat – mint a fentanylt és a heroint – nem érdekli, hogy ki vagy, és mit tettél le az asztalra

– mondta az ügyben eljáró ügyész. 

Mi is az ópiátkrízis?

Az Egyesült Államokban az úgynevezett „ópiátkrízis” több áldozatot követel, mint a koronavírus. 

Mint azt megírtuk, az ópiumalapú fájdalomcsillapítókat évtizedek óta használják, de az utóbbi években annyira elterjedtek, hogy az országban közegészségügyi katasztrófa fenyeget. A kialakult helyzetet közösen hozták össze a gyógyszergyártó cégek, a kábítószer-kereskedők, a kirúgástól rettegő, narkósoktól undorodó orvosok, a kínai vegyipar és az ország lakossága, amely egyre jobban hozzászokik a természetes és szintetikus ópiumszármazékokhoz.

Az ötven évnél fiatalabb amerikaiak körében a túladagolás, a drug overdose a vezető halálok manapság.

Szándékosan használjuk az angol kifejezést, mivel a drug gyógyszert és kábítószert is jelent, és az amerikai opioidválsághoz mindkettő hozzájárult.

Az ópiátkrízis nulladik órája az lehetett, amikor a Purdue Pharma rengeteg pénzt kezdett el költeni az orvosok között új fájdalomcsillapítója népszerűsítésére. Az OxyContin egyik fő összetevője egy ópiátagonista, az oxikodon. Igen erős fájdalomcsillapító; nem fejfájásra szoktak ilyet szedni, hanem végső stádiumú rákbetegségre. Az 1990-es években agresszív reklámkampány indult az oxikodon (és a hasonló hatású félszintetikus opioid, a hidrokodon) népszerűsítésére. Az OxyContin eladásai tíz év alatt megtízszereződtek az országban.

A jelenség a médiából számunkra is ismerős lehet: a Hugh Laurie által a hasonló című sorozatban megszemélyesített Dr. Gregory House is attól a Vicodin nevű, orvosi rendelvényre kapható fájdalomcsillapítótól függ, amelynek hatóanyaga a hidrokodon.