Meghalt Zvika Pick izraeli zenész, Quentin Tarantino apósa

2022.08.14. 21:22
72 éves korában meghalt Zvika Pick izraeli zenész, dalszövegíró, akit sokan az első igazi izraeli rockerként is emlegettek.

Az énekes még Henrik néven született Lengyelországban 1949-ben. A nevét 8 évesen változtatta Zvikára, amikor családjával együtt Izraelbe költözött.

Kamaszkorában még billentyűsként és gitárosként játszott a The Echos nevű bandában, mivel azt mondták neki, hogy nincs jó hangja. Ennek ellenére később felkérték, hogy szerepeljen a Hair című musical színpadi változatában, és ott hamar közönségkedvenc vált belőle.

Az énekesi karrierje ezután, a 70-es években indult be, és a legnagyobb hatású albumát 1978-ban adta ki Music címmel. Ez sokak szerint forradalmasította a könnyűzenét Izraelben, holott kezdetben a kritikusoknak nem nyerte el a tetszését. Az album miatt őt tekintik az egyik első igazi izraeli rocksztárnak, de emellett „az izraeli popzene királyaként” is emlegetik.

Feleségétől egy fia és két lánya született.

Lányai közül az egyik, Daniella 2018-ban Quentin Tarantino amerikai filmrendezőhöz ment hozzá.

A Jerusalem Post tudósítása szerint több izraeli közéleti személyiség is részvétét fejezte ki Pick családjának, köztük Isaac Herzog elnök és Jaír Lapid miniszterelnök is. Előbbi azt mondta, hogy Zvika Pick zenéje „mindenkinek a szívéhez megtalálta az utat”, és „elválaszthatatlanná vált az izraeliek életétől”. A zenész egyik legismertebb száma a Mary Lou című dal volt: