A színház Netflixe a rezsiválság idején is működik

shutterstock 589258457
2022.09.19. 11:54
Harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. A pandémia alatt a színházak produkciói számára a streaming jelentette az egyetlen kapaszkodót, és azóta bebizonyosodott, hogy az online előadások a járványhelyzet után is egymást segítő szimbiózisban tudnak létezni a kőszínházi előadásokkal. Ami a mozinak a Netflix, az a színháznak a SzínházTV.

Nem versenyezni kell egymással, hanem egymást kiegészíteni, és ezzel új dimenzió nyílik a „színházfogyasztás” terén – vallják a SzínházTV létrehozói.

„A színház mint közösségi és művészeti élmény létjogosultsága – csakúgy, mint a mozié – megkérdőjelezhetetlen, a SzínházTV pedig nem azért született, hogy átvegye a kőszínház feladatát, hanem épp ellenkezőleg. Az online előadások egyrészt térben és időben kitágítják a színház kereteit, másrészt felkeltik az érdeklődést az előadások iránt. Ha megtetszik egy zenekar a Spotifyon, biztos keresem a lehetőséget, hogy megnézzem koncerten is” – von érzékletes párhuzamot Radnai Márk színházrendező, a SzínházTV megálmodója.

A vállalkozás missziója, hogy láthatóbbá tegye a magyar kultúrát azok számára, akiknek nincs lehetőségük, hogy egy előadást élőben megnézzenek, és közel hozza a színházat azokhoz, akiket eddig nem érintett meg ez a műfaj. Az online előadás további és felbecsülhetetlen hozadéka, hogy olyan kiváló előadások is elérhetők, amelyek a repertoárról lekerülve gyakorlatilag nyomtalanul eltűnnek.

Évente körülbelül 150 előadás kerül a süllyesztőbe szerte az országban, amelyek nem jutnak el valójában a közönséghez. Kipörög a bérlet, és megy a darab a szemétbe

– mondja Radnai, hozzátéve, hogy sem a jövő nemzedékére nem gondolunk, sem az alkotók munkáját és az alkotások értékét nem tartjuk tiszteletben, ha ezt a lehetőséget nem ismerjük fel”.

Kolozsvár online és élőben

A SzínházTV-vel megszűnnek a nagy távolságok is, így akár a messze távolban élő magyar közösségek tagjaihoz is elérnek az itthoni alkotások, vagy a határon túli magyar színházak darabjait is meg tudjuk majd nézni. „Bízom abban, hogy ha valaki látni fogja például a Kolozsvári Színház online előadásait, akkor el fog utazni, és megnézi élőben is” – mondja Radnai Márk.

A SzínházTV nemcsak edukatív és a színházat népszerűsítő, hanem jelentős anyagi segítséget is jelent a teátrumoknak, és ennek különös jelentősége van az épületek fenntartásához szükséges többletköltségek kifizetésekor, vagy amikor a bérletesek száma láthatóan csökken. Az online nézőtér megnyitásával a színházak akkor is bevételhez juthatnak, ha esetleg ki sem tudnak nyitni.

A 2020–2021-es évadban az online jegyeladásból közel 200 millió forint támogatást tudtunk a színházakhoz eljuttatni. A fennmaradó összeggel pedig olyan társulatok és intézmények előadásainak felvételét finanszíroztuk, amelyeknek esélyük sem lett volna szélesebb közönséget elérni

– számolt be a SzínházTV alapítója a közleményükben.

Elindult tehát a SzínházTV harmadik évadja. Jelenleg is több színházzal folynak az egyeztetések. A Katona József Színház, a Centrál Színház, a Játékszín, az Orlai Produkciós Iroda, a Jurányi Inkubátorház továbbra is partner marad, hozzájuk csatlakozik idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Móricz Zsigmond Színház és a Csokonai Színház is.

„A Katonából négy új bemutató is lesz nálunk idén, az online évadunkat például Shakespeare Othellójával, Székely Kriszta kiváló rendezésével nyitjuk meg” – jelentette be a színház- és filmrendező Radnai Márk, aki jelezte, hogy már nemzetközi sikerű külföldi előadások is szerepelnek a repertoárban.

(Borítókép: Shutterstock)