Debrecentől Pestig meneteltek, hogy néhány milliót zsebre tegyenek

Heavy Brains a díjátadón
2022.10.10. 14:31
Az idei Öröm a zene! tehetségkutató sorozaton a debreceniek taroltak, de különdíjakból sem volt hiány. Az országos döntő, mely két napig tartott, összesen 26 előadót tűzött ki fellépőként, akik megmérettették magukat a 3,5 millió forintos fődíjért.

Lezajlott a 2022-es Öröm a zene! országos döntője. Az itthoni, valamint a határon túli, magyarok által lakott területekről érkező zenekarok mérettették meg magukat a 3,5 millió forintos fődíjért, valamint a szakma elismeréséért. A 26 előadó fellépésének idén is az Analog Music Hall adott otthont.

Ez az év kimondottan erősre sikeredett, ahogy a jelentkező zenekarok száma is egyre magasabb.

A több mint húsz helyszínen megrendezett területi döntőkről a budapesti nagy döntőbe továbbjutó zenekarok nem spóroltak az energiával. A fókuszba most is a versenyszellem és a zenélni akarás került. A zsűrit hat, a szakmában jártas és elismert személy alkotta, név szerint Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, Cselőtei László zenei újságíró, Lombos Márton és Major Eszter dalszövegíró, Nagy Szabolcs, a Fülesbagoly Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Warnusz Zsuzsa Artisjus-díjas zenepedagógus.

Végül a sikert a debreceni indie rock banda, a Heavy Brains aratta le. A srácok még a martonvásári Fülesbagoly Tehetségkutatóról kerültek be a budapesti döntőbe, ahol a rájuk jellemző profizmussal és slágerérzékenységgel bebizonyították az ítészeknek, hogy igenis megérdemlik az első helyet. Természetesen rajtuk kívül is akadtak díjazottak. Az év felfedezettje címet a Mehringer kapta, míg kimagasló szakmai teljesítményéért a Crescendo Selecta és a Szaffi hozhatta el az Újfalusi Gábor díjat.

Díjak a versenyen innen és túl

A tehetségkutató döntője a versenyen túl helyszínt ad a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) éves díjátadójának is, ahol átadták az év zenészének járó díjat, amelyet rendhagyó módon nem egy személy, hanem egy teljes formáció, a Mörk vitt el. Az év hangmérnöke díjat Cserfalvi Zoltán, az év hangtechnikusa díjat Bácskai György, az év látvány-, fény- és látványtechnikusa díjat pedig Kovács Áron kapta. Az év újságírója Pintér Miklós lett, míg az év hangszerjavítójának Pusztai Tibort választották. Az év különdíjasa elismerésben Lénárd László (posztumusz) részesült, a díjat az újságíró felesége, Teleki Mária vette át.

A rendezők hivatalosan is bejelentették, hogy a tehetségkutató sorozat folytatódik a 2022/2023-as évadban is, így a zenekarok és előadók már készülhetnek, keresve a helyszínek kiírását, ahol a verseny hamarosan ismét kezdetét veszi.

(Borítókép: A Heavy Brains a díjátadón. Fotó: Öröm a Zene)