Szirtes Ági kapta idén a Psota-díjat

MG 4459
2023.04.05. 16:19
Szirtes Ági kapta idén a Psota-díjat, amelyet Almási Éva Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze alapított. A budapesti Katona József Színház művészét Budapesten, a Rózsavölgyi Szalonban megrendezett díjátadón Ascher Tamás rendező méltatta, kiemelve, hogy ha Szirtes Ági megszólal, abban olyan igazság van, ami csak a legnagyobb színésznők sajátja.

Almási Évát 2016. március 16-án választották a nemzet színészévé Psota Irén helyére. Akkor úgy határozott, hogy alapítványt hoz létre, amelynek kuratóriuma minden évben díjaz egy-egy olyan színésznőt, akinek színpadi sokszínűsége, teljesítménye méltó a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén szakmai örökségéhez.

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjait az alapító, Almási Éva kérte fel, ők a következők: Básti Juli Kossuth-díjas színművész, dr. Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke), Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd.

Minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra. A Psota Irén-díj ezüstplakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette: Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható rajta. A díjat és a plakettet idén Szirtes Ági, a Katona József Színház művésze kapta. A díjátadó ünnepségére – kis műsorral – idén is a Rózsavölgyi Szalonban került sor.

Szirtes Ági áttetsző tisztasága

A kuratórium nevében Hegedűs D. Géza színművész, rendező mondott köszöntőt, kiemelve, hogy a Psota-díj egyre rangosabbá válik a színházi társadalomban, idén is sok jelölés érkezett. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy csodálatos színésznők díjának lehet tanúja. Kiemelte a mecénások szerepét, amelyek/akik nélkül egy ilyen magánalapítású díj nem tudna fennmaradni. Visszaemlékezett arra az időre, amikor főiskolásként először találkozott azzal a szenvedélyes játékkal, amely Psota Irént jellemezte. 

A kuratórium nevében Básti Juli színművész örömét fejezte ki, hogy olyan csodálatos színésznőnek adhatja át a díjat, akivel pici koruk óta ismerik egymást. Együtt játszottak Szigligeten, kisebb csínyeket követtek el. Később együtt játszottak a Katona József Színházban, bejárták a világot, és nagyobbnál nagyobb „ostobaságokat″ követettek el.

Azóta is a legjobb barátnőm

– zárta szavait Básti Juli, majd átadta a díjat a könnyekig meghatott Szirtes Áginak, akit a közönség ovációval és nagy tapssal köszöntött. 

A díjazottat Ascher Tamás Kossuth-díjas rendező méltatta. Azt emelte ki, hogy ha Szirtes Ági megszólal a színpadon,

abban olyan igazság van, ami csak a legnagyobb színésznők sajátja. 

Felidézte azt a pillanatot, amikor először látta színpadon, és már akkor olyan áttetsző tisztaságot és igazságot hordozott, mint amit később Irina szerepében láthattunk tőle. Kiemelte azt a sokszínűséget, ami Szirtes Ági pályáját jellemzi, s mint fogalmazott: „Elbűvölő, hogy milyen humora van, de bármit játszik, minden hangfekvésben megrendítő igazsággal szólal meg.” 

„Mama, érdemes”

A díjátadó ünnepségen Parti Nagy Lajos, a díjazott színésznő kedvenc költője egyik saját versét mondta el, Molnár Piroska, a nemzet színésze, a tavalyi év Psota-díjasa  pedig Szirtes Ági édesapja kedvenc dalát adta elő.

Az ünnepség legmeghatóbb pillanata Szirtes Ági lánya, Pálmai Anna meglepetésprodukciójához kapcsolódik: Szirtes Ádám Életünk, életem! című könyvéből olvasott fel, amelyben Szirtes Ági édesapja nehéz sorsáról mesél, és felteszi a kérdést, hogy néha elgondolkodik, érdemes volt-e mindezt végigcsinálni. „Mama, érdemes” – fordult Pálmai Anna édesanyjához, és átölelte.

Psota Irén 1988-ban ezt írta önéletrajzi könyvében: „Minden szerepemben, mindennap újrakezdem az életemet, a pályámat. Bennem elképesztő sokféle indulat, akarás lobog, s ezeknek a negyedét sem tudtam eddig megmutatni, kiélni. Nyitottan állok, és várok – akár szerepet, akár szerelmet. Ha jön valaki vagy valami, egyiktől sem zárkózom el, csak magam nem megyek elébe. De én nem zártam be az ajtót. Majd szólok.”

A Három nővér és a Portugál

Szirtes Ági Kossuth-, Jászai Mari- és Prima Primissima díjas színésznő, érdemes művész 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1979–1982 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1982-ben lett a budapesti Katona József Színház (alapító) tagja. Játszott a színház első bemutatóján (Csehov: Manó), és a teátrum legnagyobb szériát elérő darabjaiban is (Három nővér; Elnöknők; Portugál; Ivanov). Az utóbbi darabban négy földrész huszonkét városában vendégszerepelt a társulattal. Édesapja Szirtes Ádám Kossuth-díjas színművész, lánya, Pálmai Anna édesanyjához hasonlóan a Budapesti Katona József Színház tagja.

A Psota-díjat először 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban Hernádi Juditnak, 2019-ben Für Anikónak, 2021-ben Takács Katalinnak, 2022-ben Molnár Piroskának ítélték. 2020-ban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki a kitüntetést.

A Psota-díjátadó ünnepséget immáron ötödik alkalommal Karácsony Ágnes dramaturg, a magyar kulturális élet egyik legaktívabb szereplője és formálója szervezi, valamint szerkeszti, az eseménynek Budapesten a Rózsavölgyi Szalon ad otthont.

(Borítókép: Szirtes Ági. Fotó: Németh Kata / Index)