Elment fizetés nélküli szabadságra, 12 év múlva neves bloggerként tért vissza

3K1A9087
2023.06.24. 09:59 Módosítva: 2023.06.24. 10:20
Kiss Norbert Ádám nem ismeretlen a magyarok előtt. Riporterként láthattuk őt a Duna televízión, a TV2 és az RTL Klub híradóiban. Majd 2012-ben gondolt egyet, és lelépett az országból. 2023-ban meg gondolt egyet, és úgy döntött, hazatér. Ráadásul éppen azért, amiért elment.

Legújabban gasztronómiai videóiról ismert Kiss Norbert Ádám, bár a YouTube-on inkább Norbert Ádám néven tarol. Ennek oka sokkal prózaibb, mint azt gondolnánk. És azzal, amit mond, nagyon vitába sem lehet szállni: 

A Kiss ugyanis angolul csókot jelent, 

s bár Norbi filmeket forgat, de csakis olyanokat, amelyek a gasztronómiáról szólnak. És az olyan videókban, amelyekben séfek, tulajdonosok, gasztronómiai szakértők szólalnak meg, a felvételeken legfeljebb hússzeletek ölelkeznek a zöldségekkel, az üveg pedig hűvös bortól, pezsgőtől párás.

De mi az a casual dining?

Merthogy az elmúlt tizenkét évben Norbi egészen komolyan belevetette magát a gasztronómia világába. Hollandiában kreatív (Kiss)nagyfőnök, a fine dining konyhák, műhelyek rejtekéből pedig olyan kisfilmekkel jelentkezik, amelyek legfőképpen arról szólnak, amiről az Index kulturális rovatának podcastjában, az arútluK című műsorban is beszél, hogy

  • mitől nehéz a tűzhely mellett állni,
  • mitől sírja el magát egy séf,
  • miért nem misztikum a főzés, miközben kőkemény pálya,
  • Norbi mondhat-e ítéletet az ételek fölött,
  • a miért ilyen rémisztően drága étek a homár.

Norbi arról is beszél, hogy ideje volna már Magyarországon is elterjeszteni a casual dining fogalmát, de erre kellene találni egy magyar szót, kifejezést. 

Segítsünk Norbinak, tegyünk javaslatot, hátha könnyíthetünk ezen a folyamaton.

Mi legyen a casual dining magyarul?

Aki pedig lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, az  ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Kiss Norbert Ádám. Fotó: Karip Tímea / Index)