Csák János visszavonja a Zeneakadémia rektori pályázatát

PAP 4849
2023.07.18. 21:32
Visszavonják a Zeneakadémia rektori pályázatát, és még a héten új pályázatot ír ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Erről Csák János kulturális és innovációs miniszter beszélt egy interjúban az ATV-n. Az ügy előzménye az a tiltakozássorozat, amelyről elsőként az Index számolt be.

Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy a minap találkozott a Magyar Muzsikusok Szövetségének küldöttségével, akikkel megvitatták az igényeket, így a héten a Kulturális és Innovációs Minisztérium újra kiadja a pályázatot, ezzel meghosszabbítva a határidőt.

A miniszter azt is elárulta, hogy az új pályázatra már nemcsak az előadók, hanem az alkotóművészek is jelentkezhetnek. Mindezt annak érdekében teszik, hogy azok is, akik korábban tiltakoztak, elindulhassanak a pályázaton.

Csák János szerint egy dologból azonban nem tudnak engedni, hogy ez az intézmény abba a pozícióba kerüljön, ahol annak nemzetközileg lennie kell. Elmondása szerint ehhez egy karizmatikus vezető kell, olyan, „aki állt már a világ nagy színpadjain, aki tudja, milyen zsűriben lenni”.

Olyan ember kell, aki világítótoronyként vonzani fogja a nemzetközi hallgatókat és oktatókat

– fogalmazott a miniszter.

Az interjúban Csák János azt is kifejtette, hogy miért döntött Ókovács Szilveszter mellett. Elmondása szerint azért esett az Operaház régi-új főigazgatójára a választása, mert egy nagy intézmény vezetéséhez szerinte ismerni kell az adott közeget, nagy menedzsmenttapasztalattal és rendkívüli időkben való navigálási képességgel kell rendelkezni.

A miniszter szerint Ókovács Szilveszter úgy vezette az Operaházat például a koronavírus-járvány alatt, hogy nem lehetett érezni, hogy baj van.

Ez egy nagy intézmény. Egy több tízmilliárdos intézmény, és azt nem lehet mondani, hogy a beágyazottsága nincs meg, hiszen hihetetlen nemzetközi pályát futottak be. Mindegyik jelölt jó volt valamiben, de összességében ő volt a jó

– fogalmazott Csák János.

A miniszter elmondta, hogy ugyan ő hívta össze a szakmai bizottságot az Operaház főigazgatói pályázatának elbírálására, de a végső döntést Csák János egymaga hozta meg.

Diszkriminatívnak ítélték a pályázatot

A Zeneakadémia visszavont rektori pályázatának előzménye, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem élén Vigh Andrea hárfaművész, tanszékvezető egyetemi tanár mandátuma 2023. október 31-én lejár, ezért a Kulturális és Innovációs Minisztérium július 3-án kiírta a pályázatot a rektori pozíció betöltésére.

A kiírás megjelenése után tiltakozását fejezte ki az egyetem szenátusa és tanszékvezetői, a zeneszerzők, a jazz-zenészek, az egyetem hallgatói önkormányzata, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának Zenetudományi Bizottsága is.

MINDEN TILTAKOZÓ A REKTORI PÁLYÁZAT SÚLYOSAN DISZKRIMINATÍV VOLTÁT KIFOGÁSOLTA,

vagyis hogy a jelentkezők köréből kizárattak a zeneszerzők, a zenetudósok, a zenepedagógusok, a jazz- és népzenészek, a kiírás szerint ugyanis csak magas nemzetközi színvonalon teljesítő előadóművész jelentkezhetett.

A tiltakozási hullám csúcsa az Indexen megjelent oktatói nyilatkozat volt, amelyet 171 oktató írt alá (a nyilatkozat utóbb további 35 névvel bővült), ezek után nincs értelme politikai cirkuszt vagy liberális összeesküvést emlegetni, a nevek önmagukért beszélnek.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)