Van egy kis káosz: valaki beadta a pályázatot a Zeneakadémia rektori posztjára

B RKL20211101033
2023.08.10. 10:23
Bár Csák János kulturális és innovációs miniszter a tiltakozások hatására szóban visszavonta a Zeneakadémia első rektori pályázatát, az egészen tegnapig, vagyis 2023. augusztus 9-ig fennmaradt a KÖZSZOLGÁLLÁS Portálon. Ezzel szemben a második pályázat nem került fel erre a hivatalos honlapra, azt a Belügyminisztérium Rendészeti, Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztályának közszolgálati álláspályázatai között találjuk. Az Index információi szerint – a jelentkezési határidő utolsó napján – valaki beadta a pályázatát az első kiírás feltételei alapján, amely még nem kötötte a legmagasabb állami kitüntetések egyikéhez a rektori poszt betöltését.

A kulturális tárca hivatalosan nem vonta vissza az első kiírást, éjfélkor járt le a határidő

Cikkünk frissült.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) – Vigh Andrea távozásával megüresedő – rektori posztjára 2023. július 3-án írta ki először a Kulturális és Innovációs Minisztérium a pályázatot. Az ebben foglalt diszkriminatív pályázati feltételek miatt tiltakozott az egyetem oktatói gárdája, szenátusa és tanszékvezetői, továbbá a zeneszerzők, a jazz-zenészek, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Bizottsága és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is.

A tiltakozások hatására Csák János kulturális és innovációs miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában bejelentette, hogy visszavonják az első pályázatot, és újat írnak ki, meghosszabbítva ezzel a beadási határidőt is.

Az új pályázat 2023. július 21-én éjjel jelent meg, de – ahogy korábban megírtuk – nem a közszolgálati állásportálon, a KÖZSZOLGÁLLÁS Portálon jelent meg, hanem a Belügyminisztérium Rendészeti, Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztályának közszolgálati álláspályázatai között. A történethez tartozik, hogy azokban a napokban a közszolgálati állásportál technikai okok miatt elérhetetlenné vált, és senki nem is tulajdonított különösebb jelentőséget annak, hogy a kiírás hol jelenik meg.

A KÖZSZOLGÁLLÁS Portál később újra elérhetővé vált, de a második pályázati kiírás továbbra sem került fel oda. A kulturális tárca továbbá nem vette le onnan az első pályázati kiírást egészen tegnapig, tehát az első kiírás gyakorlatilag 2023. augusztus 9-ig érvényben volt, éppen a beadási határidő utolsó napjáig, erről képernyőfotók tanúskodnak.

Mivel tehát ez a kiírás érvényben volt, valaki ez alapján augusztus 9-én beadta a pályázatát a Kulturális és Innovációs Minisztériumba,

ahol azt hivatalosan érkeztették a pontos időponttal, erről a pályázó – aki a kilétét egyelőre nem óhajtja felfedni – írásos elismervényt is kapott. Ez a pályázat tehát az első kiírás feltételei szerint készült, amely még nem kötötte a legmagasabb állami kitüntetések egyikéhez a rektori pozíciót. A második pályázati kiírás ugyanis szintén diszkriminatívnak tekinthető olyan szempontból, hogy kizárja például a zeneművészeti középdíjjal rendelkező Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjasokat.

Közzétételi kötelezettség

A Zeneakadémia első rektori pályázata tehát nem került le a hivatalos kormányzati portálról, és három hétig párhuzamosan kint volt a második pályázati kiírással, amely a Belügyminisztérium Rendészeti, Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztályának közszolgálati álláspályázatai között található (az is kérdés, hogy ki keres egy zeneakadémiai rektori pályázatot a rendészeti oldalon). A második pályázat nem tartalmaz olyan kitételt, hogy az felülírná vagy érvénytelenítené az első pályázatot (nem is szól első vagy második pályázatról), tehát 

jobb esetben két érvényes pályázat futott három hétig,

rosszabb esetben viszont a második nem is érvényes, tekintve, hogy nem a hivatalos helyen, a KÖZSZOLGÁLLÁS Portálon jelent meg.

A 716/2021. kormányrendelet szerint ugyanis a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatói szervek pályázat útján meghirdetett állásait – így a rektori pályázatokat is – a Miniszterelnöki Kormányiroda Kormányzati Személyügyi Központ által kezelt KÖZSZOLGÁLLÁS Portálon kell közzétenni.

A munkáltató szerv a pályázati kiírást – a KÖZSZOLGÁLLÁS-on történő közzétételt követően – a saját honlapján vagy az általa választott egyéb úton is meghirdetheti, azonban az általa közzétett pályázati kiírás szövege nem térhet el a személyügyi központ által közzétett pályázati kiírás szövegétől. Eltérés esetén a személyügyi központ által közzétett pályázati kiírás az irányadó

– szól a kormányrendelet 25. paragrafusának hatodik bekezdése.

Két kiírás párhuzamosan

Kérdés tehát, hogy ha a két pályázati kiírás párhuzamosan volt elérhető, akkor az tekinthető-e a hivatalosnak, amelyet a KÖZSZOLGÁLLÁS Portálon tettek közzé, vagyis az első pályázat, és a második csak valamiféle hirdetmény, vagy jelenleg az utóbbi tekinthető érvényes pályázati kiírásnak a Zeneakadémia rektori székére. Illetve ha a BM-es oldalról átkerül a második pályázat a közszolgálati állásportálra, akkor az onnantól tekinthető-e érvényesnek, tehát a 30 napos beadási határidő is akkor kezd-e el ketyegni, és nem jár le augusztus 21-én.

A már említett kormányrendelet előírásai mellett más is szemet szúrhat a második pályázati kiírással kapcsolatban. A BM oldala ugyanis, ahol a második pályázati kiírás található, olyan kormányrendeletre (70/2019. IV. 4.) hivatkozik a közszolgálati álláspályázatok közzétételénél, amely 2021. december 31-ig volt hatályos. A Zeneakadémia rektori pályázata mellett ráadásul összesen két kiírás található itt, mindkettő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet érinti.

Miközben tehát a budapesti Zeneakadémia rektori pályázatára jelentős nemzetközi figyelem hárul, komoly jogi kérdések vetődnek fel a kiírásával kapcsolatban. Van egy első pályázati kiírás, amely érvényben maradt, hiszen nem került le a közszolgálati állásportálról, és van egy második kiírás, amelyet nem a közszolgálati állásportálon hirdettek meg. Kérdés, hogy az első kiírás szerint beérkezett pályázat így a rektorjelölt személyéről döntő egyetemi szenátus elé kerül-e.

Az ügyben megkerestük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, és az alábbi kérdéseket juttattuk el nekik:

  • Érkezett-e pályázat az első pályázati kiírásra a minisztériumba?
  • Egyeztették-e a második pályázati kiírás szövegét a nemzeti felsőoktatási törvény előírásai szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szenátusával?
  • Az első pályázat visszavonásának bejelentése után miért nem távolították el a kiírást a KÖZSZOLGÁLLÁS Portálról?
  • Mi az oka annak, hogy a második pályázat nem a közszolgálati állások meghirdetésének hivatalos portáljára, a KÖZSZOLGÁLLÁS Portálra került föl?

A Kulturális és Innovációs Minisztérium válaszát az alábbiakban változtatás nélkül közöljünk:

„A Minisztérium legfőbb célja, hogy a Zeneakadémia a hozzá méltó nemzetközi helyét foglalja el ismét. Ugyanis a nemzetközi QS rangsorolásban 2016-ban még a 30. helyen szerepelt Zeneakadémia 2023-ra 21 hellyel hátrébb, az 51. helyre csúszott vissza. Elmaradnak a külföldi hallgatók, sok tehetséges magyar diák és tanár külföldre megy, a Zeneakadémia tanulói létszáma csökken, a tanároké ellenben nő.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy a Zeneakadémia élére kiemelkedő nemzetközi és hazai elismertséggel rendelkező előadó-, alkotóművészi vagy zenetudós kerüljön kinevezésre, aki visszaemeli a világ élvonalába a Zeneakadémiát. Ezt várja el a július 21-én közzétett módosított rektori pályázat is. A vonatkozó jogszabályok szerint a pályázatot a fenntartó írja ki. A kiírást megelőzően a pályázat előkészítése során, és a módosításhoz kapcsolódóan is sor került a szenátus javaslatainak figyelembe vételére.

Mivel a pályázat beadási határideje augusztus 21-re változott, az összes beérkező pályázati anyag a módosított kritériumoknak megfelelően lesz elbírálva.

A módosított pályázat azért nem a szokásos KÖZSZOLGÁLLÁS Portálra került fel, mivel – ahogy a sajtó is megírta – a portálon informatikai hiba lépett fel és nem volt elérhető. Így a pályázatot másik felületen kellett közzétenni. A KÖZSZOLGÁLLÁS Portálon tovább kint maradnak a pályázati kiírások, de ez nem befolyásolja azt a tényt, hogy a július 21-én megjelent kiírás az egyetlen érvényes pályázat.

A hazai és nemzetközi zenei élet érdekeit az szolgálja, ha a Zeneakadémiát nemzetközileg elismert szakmai vezető irányítja.”

(Borítókép: A Zeneakadémia épülete. Fotó: Róka László / MTI)