Egy különleges fáról készít filmet Enyedi Ildikó

2023.08.14. 12:12
Egy Dél-Amerikából Európába hurcolt idős, különleges fáról készít filmet Enyedi Ildikó. Mint májusban fogalmazott, egy technikailag összetett és bonyolult projektről van szó.

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező Csendes barát munkacím alatt egy Dél-Amerikából Európába, a marburgi botanikus kertbe hurcolt idős fáról és az emberek életritmusának találkozásáról készít filmet – olvasható a HVG fizetős oldalán. 

Mint írják, a Silent Friend Kft. projektcéget az Inforg-M&M Film Kft. alapította, amely Enyedi Testről és lélekről című alkotásának is producere volt. Enyedi Ildikó legutóbbi munkája az Angyaltrombiták pilotepizódja volt, amely két fiatal lány történetét mutatja be, akik előzőleg emberkereskedők áldozatai voltak, majd újraépítik magukat, és – nagyon leegyszerűsítve – bosszút állnak.

Arról, hogy jelenleg min dolgozik, májusban azt mondta: „Éppen előtte vagyok, de most már nagy erőkkel dolgozunk az előkészítésen. Majdnem egy év múlva fogjuk elkezdeni a forgatást, de mivel technikailag összetett és bonyolult a projekt, kell ez a felkészülés hozzá.” 

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, 2017-ben készült alkotása a szerelem törékeny csodájáról mesél, és egy csapásra igazi világsiker lett: elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd első magyar filmként Enyedi kapta a Sydney-i Filmfesztivál fődíját.