Az egész világ egy nagy falu, ahol a zene és a tánc uralkodik

3K1A3359
2023.08.15. 15:26
A színpadok rangsorban talán méretben elmarad, de ikonikusságában az együk legkülönlegesebb a Sziget Fesztiválon a Global Village. A világzenét, különféle kultúrákat felvonultató helyszín több, mint egy egyszerű koncertszínpad. Itt összefonódik a tánc, a viselet, a nyelv és a zene sokszínűsége, hogy az ember a fesztivál ideje alatt ellátogathasson egy kicsit a világ különféle szegleteibe.

Rengeteg könnyűzenei fesztiválnál lehet találkozni rockszínpaddal, popszínpaddal, elektronikus zenét felvonultató helyszínekkel, tematikától függ csupán. Ami viszont ritka, hogy egy fesztivál, ahol mindent megtalál egy helyen az ember, nem csupán nyitott legyen a világzenére, hanem egy méretes helyszínt is dedikáljon neki.

A Sziget Fesztivál évek óta felhozatalának fontos részeként tekint erre a műfajra, ezért is hozta létre a Global Village színpadát.

Erre a játszóhelyre a planéta minden pontjáról érkeznek előadók, legyen az Mali, India, Zanzibár vagy akár Szenegál. Itt az európai előadók is otthonra lelhetnek, akik valamilyen formában a világzene felé veszik az irányt, még ha csak stílusok egyes aspektusait is jelenti ez. Idén, 2023-ban a hazai nevek közül olyanokat láthattunk Budapest legismertebb, könnyűzenei fesztiválján, mint a Mordái vagy a Bohemian Betyars.

A Sziget szívében

A Global Village, tekintve, hogy a központban, a nagyszínpad és a FreeDome sátor mellett van, mindig rengeteg embert vonz be egyedi hangulatával. Napközben és éjszaka is a tánc, a mulatság, az áhítatos érzelmek és változatosság jellemzi, így esténként az egyik legnépszerűbb bulihelyszín.

A legtöbb színpaddal ellentétben ez nem csupán egy nézőtérből és a világot jelentő deszkákból áll. Napközben az oldalt kialakított, ágyszerű pihenőszekcióknál lazíthat az ember, vagy a teázóban és vízipipasátrakban vonulhat el kicsit a forgatagtól, miközben a legváltozatosabb zenével megpakolt színpadot hallgathatja.

Ami megmarad

A koncerteken túl különféle táncbemutatók is helyet kapnak időről-időre, de hangszeres workshopok sem példátlanok, miközben a táncé, a változatosságé a főszerep. Az ember megismerkedhet a világ legkülönfélébb előadóival és akár háromméteres tukán- vagy zsiráfbábokkal is táncolhat, ha ahhoz van kedve.

Mi magunk szombat délután néztünk ki, amikor olyan előadók léptek fel, mint Djely Tapa, a malikanadai énekesnő, aki egyszerre szólóelőadó és zenekarvezető is egy afrobeat formációban. Vagy a Lakvar, amely egy internacionális formáció, amiben grúz, bolgár, török, magyar, német és olasz zenészek dolgoznak közösen.

A Global Village legjellegzetesebb vonása pedig épp ez.

A kulturális sokrétűség bemutatása, amely különböző nemzetek és népcsoportok zenéjén, viseletén és táncán keresztül kalauzol el bennünket a világ különféle szegletibe. Bár méretét tekintve elmarad a legnagyobb színpadoktól, a Szigetre látogató vendégek jelentős része emeli ki évről évre a helyszínt, mint a fesztivál legszínesebb foltját.

(Borítókép: Djely Tapa. Fotó: Karip Tímea / Index)