Dopeman: A virágzó demokrácia bizonyítéka, hogy „mocskos Fidesz”-t lehet skandálni a Szigeten

2023.08.17. 11:37
A rapper egy hosszú Facebook-videóban beszélt arról, hogy a Sziget egyik koncertjén több ezer ember skandálta azt, hogy „mocskos Fidesz”. Szerinte ez bizonyítja, hogy Magyarországon megfelelően működik a demokrácia.

Mint megírtuk, a fiatal előadó, Krúbi kedd esti szigetes koncertjén még egy Orbán Viktorról készült bábu is feltűnt, és több ezren skandálták azt, hogy „mocskos Fidesz”.

Ez utóbbira reagált most Pityinger László, vagyis Dopeman. A kormánypárttal szimpatizáló rapper egy Facebook-bejelentkezésben beszélt arról: szerinte az ellenzékiek egyáltalán nem értik az Orbán-rendszer lényegét.

A Mandiner szerint a videóban kijelentette: ő a történtek ellenére sem kövezné meg Krúbit a kormánypártiak helyében, ugyanis ő egy fiatal előadóművész, akinek a rendszerkritika a feladata, függetlenül attól, a miniszterelnök hogyan végzi a munkáját. Mint mondta, ebbe belefér még az a vulgaritás is, ami Krúbi művészetének a jellemzője.

Hozzáfűzte, hogy szerinte a kormánypárti oldalnak a pocskondiázás helyett megfelelő, kikezdhetetlen érveléssel válaszokat kell adni azokra a felvetésekre, amelyekkel a művész él. Feltéve, ha tesz ilyet, mert ha csak szidja a rendszert, azzal nem sok mindent lehet tenni – fogalmazott. 

A videóban beszélt arról is, hogy szerinte Krúbi fellépésének van egy tanulsága is. Mint felidézte, sokszor esik szó arról a hazai közéletben, hogy Magyarországon nincs demokrácia és jogállam, helyette diktatúra, elnyomás van. Ezzel szemben szerinte

„a virágzó magyar szabadságnak, a demokráciának, a szólásszabadságnak az ideális jogállamnak a leglátványosabb jele az, hogy a Krúbi a Szigeten ilyen koncertet adhatott”.

„Ismerünk olyan autokráciákat, sőt demokráciákat, ahol az embereket elüldözik, tönkreteszik a véleményük elmondása miatt” – vélekedett.

2023 Magyarországán azonban egy rendszerkritikus rapper Orbán Viktória királynőnek nevezheti a miniszterelnököt, és látványosan szapulhatja Magyarország legnagyobb fesztiváljának színpadán

– mondta Dopeman.

Megjegyezte azt is: a 2010-es évek elején ő is szidta az Orbán-rendszert, szoborfejet rugdosott, performance-okat tartott, de akkor őt meghurcolták, eljárásokat indítottak ellene, nem engedték szerepelni. Krúbi viszont felléphet nagy gázsiért, és nem esik bántódása. 

A teljes videó itt tekinthető meg: