Az Örkény Színház befogadja az Átrium előadásait

2023.08.24. 06:29 Módosítva: 2023.08.24. 06:30
2024 augusztusában végleg bezárja kapuit az Átrium Színház, anyagi gondjai miatt. Az Örkény Színház, Facebook-oldalán ajánlotta fel, bíztosít színpadot az előadásaik számára.

Ahogy arról korábban írtunk, bezárni kényszerül az Átrium Színház a most kezdődő évad végén. A színház menedzsere elmondta, ennek konkrét oka a támogatások hiánya, ami miatt nem tudják hosszú távon fenntartani az intézményt és a dolgozókat sem tudják kifizetni. 

Az Örkény Színhá Facebook-posztjában ajánlotta fel játszóhelyét az Átrium Színház előadásai számára. Azt írták, 

ha a Kultúrbrigád előadásai az Átriumban nem kerülhetnek színre, az Örkény Színház felajánlja (ahogy független társulatok esetében is tette), hogy valamely előadásukat színpadán életben tartja.

Kiemelték, károsnak tartják, amit a jelenlegi színházpolitika képvisel, és úgy érzik, a Kultúrbrigád munkáját lehetetlenítették el és a magyar színházművészet leépülése újabb állomásának vélik az esetet.

„Minél nagyobb a kultúra támogatásának politikai áthatottsága, annál reménytelenebb az élénk, sokszínű, társadalmilag hasznos kulturális élet. A jelen színházi politika gyakorlata különösen romboló, mert az ideológiai megfelelés igényén túl ismét teret nyert az a vissza-visszatérő súlyos tévedés, hogy a magyar előadó-művészet finanszírozása elmozdítható lenne a piacosítás felé.  

Mindkét gondolat önmagában is káros, együttesen pedig a magyar színházkultúra visszafordíthatatlan elsivatagosodásához vezet

– írták.