Drew Barrymore a hollywoodi sztrájk új áldozata

GettyImages-610717214
2023.09.12. 13:26
A színésznő 2023-ban indította volna el saját talkshow-jának negyedik évadát, a hollywoodi írósztrájk azonban közbeszólt. A csatorna és Barrymore most mégis úgy döntöttek, hogy folytatják a műsort, ha kell, akkor az írók nélkül. Ennek hatására az írósztrájk résztvevői letámadták a színésznőt, akinek megmondták, hogy „ezt sosem felejtik el neki”.

Az elmúlt években kevesebbet lehetett hallani Drew Barrymore filmes munkáiról. Nem véletlen, hisz az ismert színésznő új vizekre evezett. Elindította saját talkshow-ját, a The Drew Barrymore Show-t, amely idén kezdte volna negyedik évadát. Ez nem történt meg, mivel közbeszólt a hollywoodi írósztrájk.

Tavasszal még Barrymore is nyíltan kiállt az írók mellett, azonban a növekvő nyomás és az elhúzódó csatározás miatt most úgy döntöttek a stúdióval, visszahozzák az adást írókkal – vagy írók nélkül. Az ötlet furcsának hat, hiszen hogyan épül fel egy műsor, ha nincs, aki megírja, de egyelőre úgy fest, a többi alkotó közösen alakítja ki a tematikát, vicceket, interjúkérdéseket.

Ez várható válaszreakciót eredményezett a másik oldalon. A sztrájkoló írók, köztük a show több munkatársa egyaránt kemény bírálattal illette a színésznőt a döntésért. Ez akkor kezdett hatványozódni, amikor Barrymore azt nyilatkozta, a műsor az övé, és az ő döntése volt, hogy szeretné folytatni. A Rolling Stone magazin a következőképp idézte a színésznőt:

A döntés az enyém volt. Az eseményeknek megfelelően nem beszélünk ki és nem reklámozunk semmilyen olyan filmet vagy tévéműsort, amely érintett a kérdésben. A globális pandémia alatt indultunk. A műsorunkat egy kényes időszakra építettük, és csakis a valós világ valós időben történő eseményein keresztül tudott működni. Szeretném azt nyújtani, amit az írók is olyan remekül csinálnak, amikor összehoznak minket azáltal, hogy segítenek értelmet teremteni az emberi tapasztalásban. Remélem, hogy a helyzet a lehető leghamarabb megoldódik mindenki számára. Amióta adásba kerültünk, egy nehéz időszakot próbálunk átvészelni. Épp ezért most teszek egy lépést előre, és elkezdjük a negyedik évadot éppoly alázattal, mint eddig.

Persze döntéséért nem kapott vállveregetést a színésznő, akiről most sokan úgy vélik, hogy csak szóban állt ki az írósztrájk mellett, de tettei az ellenkezőt bizonyítják. Barrymore-t még tavasszal felkérték, hogy legyen az MTV Movie & TV Awards házigazdája, amit visszautasított, ezzel kifejezve szerepvállalását az írók ügye mellett. Akkor azt mondta:

Meghallgattam az írókat, és annak érdekében, hogy irányukban érzett tiszteletem kellően kifejezzem, visszautasítom az MTV Movie & TV Awards házigazdájának szerepét a sztrájkkal való szolidaritás jegyében. Minden, amit ünneplünk és tisztelünk a filmekkel és tévéműsorokkal kapcsolatban, az az ő kezeik közt születik. Ezért ameddig nem lesz megoldás, úgy döntöttem, hogy várok, és otthonról fogom nézni a műsort, remélve, hogy ti is így tesztek.

A mostani nyilatkozata kapcsán egy másik színész, Bradley Whitford annyit mondott: „ezt sosem felejtjük el”. A Drew Barrymore Show írói eltérő véleménnyel vannak a színésznő döntéséről, azonban egyikük sem örül a fejleménynek. Chelsea White, a műsor három írójának egyike csalódottságának adott hangot. Megérti, hogy a kérdés túlmutat hármójukon, de a döntés azt mutatja, hogy a csatorna abszolút értéktelennek látja őket. 

Sztrájktörés vagy átgondolt döntés?

Liz Koe, a műsor másik írója komplikáltabban látja a helyzetet. Szerinte Barrymore a kezdetek óta rengeteg munkát fektetett a műsorba, és nemcsak az adással, de a csapatával és az íróival is törődik. Úgy véli, hogy nem azért döntött így a színésznő, mert ezzel nekik szeretne ártani, az egész csapat érdekeit kellett néznie. Szerinte Barrymore az adott körülményeket figyelembe véve próbálta a lehető legjobb döntést meghozni, ami jelenleg a műsor folytatása volt bármi áron.

A műsort sugárzó CBS csatorna a múlt héten jelentette be, hogy a talkshow negyedik évadát szeptember 18-tól, hétfőtől láthatják újra a nézők. Ami a SAG-AFTRA sztrájkszabályait illeti, Barrymore technikailag folytathatja a talkshow-t, mert bár ő maga is SAG-tag, a talk show-kra vonatkozó céhes szerződéseket tavaly megújították. A The Drew Barrymore Show azonban az Amerikai Írók Céhének tagjait is foglalkoztatja, így az emberek nem teljesen biztosak abban, hogy etikus lenne-e a tévéműsor folytatása az írók nélkül.

Így valószínűleg a producerek és más munkatársak kell kitalálják a poénokat, interjúkérdéseket és nyitómonológokat.

Sokan úgy vélik, hogy a műsor újraindítása mögött álló személyek, köztük Barrymore a döntéssel „sztrájktörést” hajtott végre, amely kifejezést arra használja az írók céhe, amikor a sztrájkban részt vevő alkotók munkáját elveszi valaki – vagy szimplán ignorálják a körülöttük zajló eseményeket.

A helyzeten az is rontott, amikor a hétfői felvételről kidobtak két nézőt,

akiken az írósztrájkot támogató kitűző volt. Saját elmondásuk szerint nem voltak aktív támogatói az ellenállásnak, csupán az épületbe befelé menet kapták a plecsniket a kint állomásozó sztrájkolóktól. A biztonságiak emiatt elküldték őket, így a két vendég válaszképp szerzett sztrájkot támogató pólókat, és beálltak az írókat erősítő csapatba.

(Borítókép: Drew Barrymore. Fotó: John Lamparski / Getty Images for Advertising Week New York)