Budapestre érkezik az első Stranger Things-regény írója

2023.09.16. 16:52
Az első Stranger Things-regény írója, Gwenda Bond, valamint Janne Teller, Bergsveinn Birgisson, Bridget Collins és Mathias Énard is vendége lesz az ötödik PesText nemzetközi irodalmi fesztiválnak. A szeptember 20–30. közötti budapesti eseményen a már ismert szerzők mellett a látogatók számos feltörekvő, ígéretes alkotóval megismerkedhetnek.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2023-ban immáron ötödik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. Szeptember 20–30. között több budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban várják programok az érdeklődőket – áll a PesText közleményében.

A PesTexten fellépő szerzők között található többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs skandináv szerző; Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék alkotója; A könyvkötő című művével világhírűvé vált Bridget Collins, valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard. Mint megírtukAlessandro Baricco olasz író is a PesText meghívására érkezett volna Budapestre, de az utat a betegségére való tekintettel le kellett mondania.

Az eseményen ott lesz Rébecca Dautremer, a francia könyvillusztráció legismertebb alakja is.

Izgalmas vendégnek ígérkezik továbbá három fiatal tehetség:

a történelmi regényt megújító Stacey Halls, a sci-fi műfaját képviselő Nicholas Binge, valamint az olasz Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes szerzője. Őket olyan ismert hazai irodalmárok kérdezik, mint Berg Judit, Keresztes Balázs, Tótfalusi Ágnes, Smid Róbert és Vajna Ádám.

Irodalmi koncertszínház

A PesText hagyományosan nagy figyelmet fordít az irodalomhoz kapcsolódó társművészetekre. A Minden színben című kiállítás a francia könyvillusztráció legizgalmasabb alkotóit mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Szokás szerint lesznek performatív programok is. A rendhagyó és provokatív megoldásairól ismert TÁP Színház Janne Teller Ha háború lenne nálunk című írása alapján készített előadást Vajdai Vilmos rendezésében.

Vecsei H. Miklós és előadótársai irodalmi koncertszínházat hoznak a Három Hollóba, ahol Pilinszky János és Csoóri Sándor életművéből válogatnak a színház, zene, irodalom és performance határterületein mozogva. Pátkai Rozina különleges Petőfi-estjén pedig neves képregényművészek és illusztrátorok rajzolnak élőben.

A PesText 2023-ban is folytatja sikeres együttműködését a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal. A közös programok napközben látogathatók a Millenárison, majd a fesztivál kapuzárása után a PesText eseményei a Könyvfesztivál hivatalos after partijaként folytatódnak a Három Hollóban.