Ezért rúghatták ki valójában L. Simon Lászlót

2023.11.10. 14:51
Hiller István volt kultuszminiszter szerint L. Simon László a Nemzeti Múzeum éléről való azonnali hatállyal történő elbocsátásának hátterében nem a World Press Photo kiállítás körül kirobbant ügy áll – emelte ki az ATV Egyenes beszéd című műsorában a szocialista politikus.

„Ez a döntés gesztus volt a radikális jobboldal szavazói felé, hogy ezek a szavazók ne a radikális jobboldalt, hanem a kormánypártot erősítsék. De szerintem nem ez az ok” – fogalmazott Hiller.

Más áll a háttérben

A Nemzeti Múzeum kiállítása csak egy apropó, nem a valós, minden döntés mögött meghúzódó ok. Az elbocsátás mögött álló valódi ok nem más, mint hogy

L. Simon László egy hónappal ezelőtt a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén megakadályozta a leköszönő elnök tiszteletbeli elnökké választását.

A Nemzeti Múzeum élén álló L. Simon akkor azt kérte, tavaszra tolják el a megválasztást.

Csák János kulturális miniszter bírálta, hogy az MMA közgyűlésén Vashegyi György leköszönő elnököt nem kérték fel tiszteletbeli elnöknek. A miniszter igazságtalanságnak nevezte, hogy a közgyűlés úgy döntött, még csak szavazásra sem bocsátja a tiszteletbeli elnök megválasztását.

Erre következtet

„Nagy biztonsággal mondom, hogy mivel Csák miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia neves zenész elnöke között egy teljesen más ügyben nagyon erős szakmai kapcsolat van – ez az Zeneakadémia ügye –, ez a szövetség elbírja azt, hogy ha megakadályozza valaki, hogy az elnökből tiszteletbeli elnök legyen, akkor a Fideszen belül bizony ez a társaság kimondottan befolyásos” – fogalmazott a politikus, aki még azt is el tudja képzelni, hogy a Nemzeti Múzeumot érintő kérdésben Csák János Orbán Viktor miniszterelnökkel is konzultált.

Ezt inkább a rendszer ismeretéből, nem konkrét esetből mondom. Azt viszont erősen állítom, hogy a World Press Photo dolga apropó, az ok az előbb elmondott

– tette hozzá. Vagyis, ha valamilyen oknál fogva nem lett volna ez a kiállítás, akkor később találtak volna okot L. Simon menesztésére.

L. Simon László helyére azóta a korábbi főigazgató-helyettest, Hammerstein Juditot nevezték ki: ő tölti be az intézményvezetői pozíciót mint megbízott főigazgató.