Megszólalt Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban történt balesetről

2023.11.15. 07:39
Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy a színház veszélyes üzem, és százszázalékosan nehéz kizárni az ilyen eseteket. A Nemzeti Színház vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a színészeket már a héten hazaengedik, és a díszletet is visszaépítik a vizsgálatok számára, hogy lemodellezzék, mi mehetett félre a balesetet megelőzően.

A Nemzeti Színházban történt baleset óta Vidnyánszky Attila először szólalt meg a történtekkel kapcsolatban.

A színház vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy a rendőrségi vizsgálattal együtt megindult a színház saját, belső vizsgálata is, ezért a héten visszaépítik a díszletet és lemodellezik, hogy pontosan mi történt.

Vidnyánszky Attila a lapnak azt is elmondta, hogy

  • a balesetben érintett két színész a körülményekhez képest jól van, és már a héten hazaengedik őket. Továbbá pszichológus segíti a két művésznek és a társulat minden tagjának, hogy feldolgozhassák a traumát.
  • A történtek miatt több előadást is le kellett mondania a színháznak, és Vidnyánszky szerint azoknál a daraboknál, ahol megoldható csere, ott meg is lépik ezt a döntést, de mint mondta, néhány előadásnál mérlegelnie kell, hogy belefognak-e a helyettesítésbe.
  • A lemondása után érkező levelekre reagálva a vezérigazgató azt mondta, „megható, hogy ilyen komoly, saját szakterületükön belül elvitathatatlanul meghatározó személyiségek, művészek, igazgatók jelzik nekem szinte az egész kulturális életből, hogy támogatnak, és fontos volna, hogy maradjak”.
  • Azt is elárulta, hogy a baleset miatt átgondolják az egész repertoárt, és megpróbálnak mindent még biztonságosabbá tenni. Kihangsúlyozta, hogy a színészek a most félresikerült mozdulatsort már százszor megcsinálták, több tucat sikeres előadáson.
  • Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy a színház veszélyes üzem, és százszázalékosan nehéz kizárni az ilyen eseteket, mivel elmondása szerint nem lehet mindegyik süllyedő elemre korlátot tenni.
  • Az interjúban a vezérigazgató arra is kitért, hogy hozzá nem jutott el az az információ, miszerint a színészek kockázatosnak találták a díszletet. Vidnyánszky úgy érzi, sokan kihasználják most ezt a helyzetet és támadást indítottak a színház és személye ellen.

Mint megírtuk, baleset miatt félbeszakadt a Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia péntek esti előadása. 

Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót érte baleset, amely a színfalak mögött történt, pontosabban valószínűleg a színpad és kulisszák határán, ugyanis információink szerint a két színész a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több – egyesek szerint négy – métert hátrafelé, és olyan súlyos sérüléseket és töréseket szenvedhettek, hogy több hónapig is eltarthat a felépülésük. 

Az intézmény vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila elismerve felelősségét, lemondott posztjáról, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium is megerősített.  A tárca közleménye szerint Csák János miniszter „a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport