Kilencszer jelölték Oscar-díjra, de egyszer sem kapta meg

GettyImages-1039664944
2024.01.05. 09:03
Színész, rendező, producer, mára pedig kétszeres Grammy-díjas művész. Bradley Cooper még az ötvenet sem töltötte be, de akkora életművet tudhat magáénak, amelyről számos alkotó nem is álmodhat. A színész ma ünnepli 49. születésnapját, ezért úgy döntöttünk, összegyűjtünk néhány érdekességet róla, és olvasóink tesztelhetik is tudásukat.

Amikor 2009-ben berobbant a Másnaposok című vígjátékkal, még nem tudták a kritikusok, hogy egy sokoldalú filmcsillag első nagy durranását látják a vásznon. A Napos oldal és a Csúcshatás megjelenésekor már kezdett egyértelművé válni, hogy Bradley Cooper nem az a tipikus egyarcú karakterszínész, de erre az olyan sikerfilmek szolgáltak abszolút bizonyságként,

mint az Amerikai botrány vagy az Amerikai mesterlövész.

A Philadelphiában született színész édesanyja a helyi tévénél dolgozott, apja tőzsdeügynök volt. Gyökereit tekintve mindkét család európai, noha két elég eltérő nemzet leszármazottai. Felnőttként az egyik legvonzóbb férfi színészként tartják számon, ám gyermekkorában ez nem így volt. Finom vonásai miatt sokszor lánynak nézték – a színész szerint ennek egyik oka az, hogy anyja szándékosan hosszúra hagyta a haját.

Filmes karrierje lassan indult. Szülei sokáig nem támogatták művészi törekvéseit. Középiskola után számos különféle képzésre járt, alkalmi munkákat vállalt el. Nagyobb filmes projektekben csupán az ezredforduló után tudott részt venni. A kamera előtt 26 évesen debütál a Gyagyák a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron című vígjátékban. Itt olyan későbbi sztárokkal játszott, mint Elizabeth Banks és Paul Rudd.

Kilencszer jelölték, az Oscar-díj meg...

Színészi karrierjét az Alias című sorozatban alapozta meg, majd több kisebb film után jött a Másnaposok. A színész azóta nem csupán a kamera előtt csillogtatta tehetségét. Rendezőként és producerként is bizonyított olyan filmekkel, mint a Csillag születik, a Joker, vagy a frissen debütált Maestro.

Több tucat film köthető nevéhez, összesen kilencszer jelölték Oscar-díjra – színészként négyszer, producerként háromszor, forgatókönyvíróként egyszer –, ám sosem nyert. Ennek ellenére – Lady Gagával közös produkciójának hála – két Grammy-díjat is kapott.

Bradley Cooper jelenleg is rengeteg projekten dolgozik, ma pedig 49. születésnapját ünnepli. Ennek alkalmából összeállítottunk egy kvízt, hogy olvasóink megtudhassanak néhány érdekességet róla, és tesztelhessék tudásukat.

(Borítókép: Bradley Cooper 2018. szeptember 24-én. Fotó: Emma McIntyre / Getty Images)