Életében most nagyon fontos lett a 69, de nem úgy

GettyImages-1285303694
2024.01.06. 19:54
Az ember, akit nem tudunk komolyan venni, de már nem is akarunk. Rowan Atkinson az angol humor feledhetetlen, ikonikus alakja. A kispolgári létből, ahogyan a kontinenseken átívelő kémküldetésekből is pofátlan egyszerűséggel csinál viccet. Az általa megformált karakterekkel (például: Mr. Bean, Johnny English) örökre beégett a sitcomok és filmek világába. A híres komikus színész ma 69 éves.

Meglepő vagy sem, ő volt a legkisebb kölyök a családban. Négyen voltak testvérek, egyik bátyja azonban meghalt. Édesapja mezőgazdász, saját cége volt. Rowan Atkinson klasszikus értékeket képviselő, anglikán neveltetést kapott, az egyetemen is teljesen más mesterségből szerzett diplomát, mint ahogyan ma ismerjük.

De miért éppen a film?

A válasz egyszerű: erre vágyott (plusz szerencséje volt). Az egyetemi évei alatt erős belső késztetést érzett arra, hogy színpadra vigye azt az őrületet, amely később ismertté tette. Elsősorban arcjátékát csiszolta, végletekig kihasználva vonásait csupán azért, hogy egyedi és ikonikus módon ragadjon meg az emberek emlékezetében.

Az Oxfordi Egyetemre járt, amikor megismerkedett Richard Curtis színésszel és Howard Goodall zeneszerzővel. Közösen kezdtek dolgozni, és eljutottak az Edinburghi Fesztiválra. Atkinsont itt „érte utol” a siker.

Egyetemi hallgatóból legendás komikus

1979-ben (24 évesen) már televíziós szatírában szerepelt, milliók ismerhették meg jellegzetes játékát. 1981-ben rekorderré is vált: ő volt a legfiatalabb személy, akinek szólóestje lehetett a londoni West Enden – ikonikus belvárosi környék, ahol többnyire csak a legnagyobbak kapnak lehetőséget.

Az 1983-as Fekete Vipera – négy évadon át vetített sitcom – hozta meg számára a teljes körű szakmai elismerést, ahol olyan sztárokkal játszott együtt, mint Hugh Laurie, Stephen Fry, Miranda Richardson vagy Tim McInnerny. Többek közt ez a széria alapozta meg karrierjének legmeghatározóbb sorozatát, és ez a szerep mára összeforrt a nevével.

1990-ben elindult a Mr. Bean,

és ezzel Atkinson örökre „beégette” nevét (és arcát) a humor világába, amit későbbi filmjei – úgymint a Johnny English vagy a Négy esküvő és egy temetés, Igazából szerelem – csak tovább mélyítettek.

A legendás nevettető ma ünnepli 69. születésnapját, ezért úgy döntöttünk, összeállítunk egy kvízt, hogy olvasóink kicsit jobban megismerhessék a Bean mögött rejlő személyt, a rajongók pedig tesztelhessék tudásukat.

(Borítókép: Mr. Bean szerepében Rowan Atkinson egy forgatáson Londonban 2007. február 20-án. Fotó: Comic Relief / Getty Images Hungary)