Csoda, hogy életben maradt, ma hősként ünneplik az emberek

GettyImages-1481518345
2024.01.07. 06:19
Jeremy Renner kemény éven van túl. Súlyos balesetet szenvedett, nála 2023 a rehabilitációról szólt. Lassan kész visszatérni a régi kerékvágásba, noha egy éve még bizonytalan volt, megéri-e a következő születésnapját. A színész ma töltötte be 53. életévét.

A színész még áprilisban arról mesélt, sérülései annyira súlyosak voltak, hogy bordakosarát vasmerevítőkkel, arcát fémlemezekkel, egyik lábát pedig titánrudakkal kellett megerősíteni. Rehabilitációja lassan a végéhez ér. 2023 januárjában még kérdés volt, miként lesz képes felépülni, miután egy több mint hattonnás munkagép elsodorta, most azonban már visszatérésére készül, hamarosan újra forgat.

Tavalyi balesetekor unokaöccsét próbálta menteni. Jeremy Renner kiskorától tudta, milyen az, ha másokról kell gondoskodnia. Heten voltak testvérek, ő volt a legidősebb. Felmenői európaiak. Apja bowlingpályát működtetett Kaliforniában, anyjával még tinédzserkorukban házasodtak, majd el is váltak, amikor az ifjú Renner még csak 10 esztendős volt.

Lassú felemelkedés

A későbbi Sólyomszem sem fiatalon kezdte a pályát, nála a színjátszás egyetemi évei alatt vált hivatássá. Filmes debütálásakor 24 éves volt, a várva várt siker azonban elmaradt. Számos mozis és tévés alkotásban vett részt, sorozatokban és filmekben egyaránt szerepelt. Zömében kisebb szerepeket kapott, így főként kiegészítő, háttérmunkákból tartotta fenn magát.

Neve 2002-ben vált ismertté, amikor a Kannibál című filmben egy sorozatgyilkost alakított. Renner számára kifejezetten nehéz feladat volt, tekintve hogy a forgatókönyv egy valódi gyilkos tettein alapult. Ezt követően egyre nagyobb – zömében drámai – szerepeket kapott, úgy mint a Neo Ned, az Út a mennyországba, vagy a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford.

Pályája ekkor kezdett felfelé ívelni.

Első Oscar-jelölését 2010-ben kapta, 2011-ben már Tom Cruise-zal játszott együtt egy Mission Impossible-filmben, majd 2012-ben a Bosszúállókban láthatta a nagyérdemű Sólyomszem szerepében. Azóta folyamatosan alkot, A kategóriás filmek és sorozatok kiemelt szereplője.

Karrierje lendületének csupán balesete szabott gátat, ám visszatérése már a küszöbön áll, így remélhetően még számos alkotásban láthatjuk. Jeremy Renner ma, 2024. január 7-én ünnepli 53. születésnapját, ezért egy kvízzel készültünk, hogy olvasóink jobban megismerhessék a színészt.

(Borítókép: Jeremy Renner kislányával a Disney+ Original Rennervations sorozat bemutatóján 2023. április 11-én. Fotó: Matt Winkelmeyer / GA / Getty Images Hungary)