111 éve a művészetek istenének háza, most 11 napos szüretet tartanak benne

2024.01.24. 11:19
A debreceni Apolló mozi ismét a magyar filmeknek szenteli vásznát. A nyolcadik Magyar Filmszüret a hazai mozis termés legjavát hozza el a nézőknek. Január 25. és február 4. között 11 nap alatt 30 magyar alkotás elevenedik meg a művészetek istenének dedikált épületben, ahol a szervezők minden délután és este közönségtalálkozókkal színesítik a programokat.

Noha a nemzetközi blockbusterek mellett nem mindig kapja fel rájuk az ember a fejét, az elmúlt két évben számos egyedi, izgalmas, néha minimalista, máskor épp nagy volumenű alkotás gördült ki a magyar alkotók műhelyeiből. Ezeket rendezi filmfesztiváli műsorba a nyolcadik alkalommal visszatérő Magyar Filmszüret. Az eseménynek az Apolló mozi ad otthont Debrecenben, ahol 11 nap alatt harminc filmet vetítenek le az érdeklődőknek, többek között olyan alkotásokat, mint:

A szervezők arra is ügyeltek, hogy ne csupán végeláthatatlan vetítést kapjanak a nézők. A fesztiváljelleghez temérdek közönségtalálkozó is párosul, ahol rendezők, színészek, alkotók és filmesztéták kezdik megfejteni a mozgókép világának izgalmát, a filmek mögött megbúvó üzeneteket, az alkotások titkait.

Már Móricz is erről írt

A 111 éves Apolló moziban január 25. és február 4. között tartják idén a Magyar Filmszüretet, aminek ezúttal Törőcsik Franciska lesz a védnöke. A fesztivál hozzánk eljuttatott közleményében a színésznő egy idézettel igyekszik a helyszín jelentőségét hangsúlyozni:

Egy korábbi szerepemből idéznék, amelyben Móricz Zsigmond: Pillangó című művét dolgoztuk fel, és amelyben szintén visszaköszönt nekem ennek a mozinak a jelentősége, hiszen már a század elején játszódó Móricz-történetben is elhangzik: »– Mék moziba mennyünk? – Hát az Apollóba.« Az, hogy ez a mozi már 111 éve része az itteniek életének, lenyűgöző élmény.

Szintén fontos helyszín az Apolló Ljasuk Dimitry életében is, akinek 2022-es műve, a Jóreménység sziget lett a mozi legnézettebb filmje abban az évben. Az alkotóban a Cinema Paradiso klasszikus mozihangulata elevenedik meg az Apolló falai közt, ahol minden filmjével megfordult már.

Az Apolló mozi vezetője, Fejér Tamás úgy fogalmaz a Filmszüret közleményében:

A Magyar Filmhét hagyományait követve indult el a Magyar Filmszüret 2015-ben Debrecenben, azóta ez a filmhét már megszűnt, de már Magyar Mozgókép Fesztiválként, amelynek Veszprém ad otthon, tovább működik. Ezen az eseményen kívül a Magyar Filmszüret az egyetlen olyan tematikus filmfesztivál az országban, amely a magyar filmeket ünnepli. 

A nyolcadik Magyar Filmszüretet 2024. január 25. és február 4. között tartják Debrecenben. Az eseménynek az Apolló mozi ad otthont.