Elárverezték Harrison Ford Star Wars-forgatókönyvét

2024.02.18. 09:09
A Harrison Ford által használt, a forgatások idejére bérelt londoni lakásban hagyott Csillagok háborúja-forgatókönyv negyedik vázlata rekordáron, átszámítva közel ötmillió forintért kelt el egy londoni aukción.

Harrison Ford 1976-os Star Wars-forgatókönyve (az első film forgatókönyvének negyedik vázlata), amelyet a forgatás alatt olvasgatott, és az ez idő alatt bérelt londoni lakásban hagyott a színész, több mint 10 ezer fontért kelt el – írja a The Guardian.

Az eredeti, 1977-es Csillagok háborúja – amely később a Star Wars IV. rész – Egy új remény retronim elnevezést kapta – forgatókönyvének Harrison Ford által használt példánya 10 795 fontért, átszámítva közel ötmillió forintért  (4,9 millió forint) kelt el egy londoni aukción.

Az 1976. március 15-én kelt forgatókönyv-vázlatot harrison Ford használta, majd egy londoni lakásban hagyta, amit a Hertfordshire-i Elstree Studiosban forgatott film munkálatai idején bérelt.

A forgatókönyv-vázlat korai munkacíme még aThe Adventures of Luke Starkiller címet viselte. Előzetesen 8-12 ezer font közé becsülték a leütési árat, a relikviát végül szombaton egy osztrák magángyűjtő szerezte meg.

A forgatókönyv-vázlat hiányos és kötetlen, különböző színű oldalai átdolgozásra utalnak, és a végső szerkesztésből kivágott jeleneteket és karaktereket tartalmaz. Az 56. oldalon Harrison Ford a cinikus hős, Han Solóként mutatkozik be George Lucas forgatókönyvében – a Hertfordshire-i Kings Langleyben található Excalibur Auctions szerint.

Az eladáskor a világ minden tájáról pályáztak a Star Wars történetének ezekre a soha nem látott darabjaira. Bár a forgatókönyv más példányai is megjelentek már korábban, ez az eladás új rekordot döntött a Star Walker-forgatókönyvek történetében, amely megmutatja, hogy a tárgyakhoz fűződő személyes kapcsolat mennyire csábítja a Star Wars rajongóit. A személyes származásuk teljesen egyedivé teszi őket. Reméljük, hogy új tulajdonosaik ugyanolyan becsben tartják őket, mint az előzőek

– mondta az Excalibur Auctions árverezője, Jonathan Torode.

A Star Wars-forgatókönyv mellett más tárgyakat is hátrahagyott a színész: forgatási ütemtervet, egy híváslistát és jegyzetgyűjteményt, amelyeket egy csomagban adtak el egy brit vevőnek 4826 fontért. Ezek a papírlapok tartalmaztak egy kézzel írott feljegyzést, amely Harrison Ford és Robert Watts brit producer találkozására utalt. Watts és Ford az 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatói, az 1983-as Indiana Jones és a végzet temploma, valamint az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmen dolgoztak együtt.

A tárgyak 50 éven át porosodtak egy londoni, Notting Hill-i lakásban elrejtve, amelynek tulajdonosai a legfelső két emeletet Harrison Fordnak adták ki a forgatások idejére, de ottléte alatt meglátogatták a színésztársak, a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher és a Luke Skywalkert megformáló Mark Hamill is.