Nagy a baj a Zeneakadémiánál, önkénteseket keresnek

2024.02.23. 19:53
Gazsi Olivia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) oktatásszervezési felelőse a közösségi oldalán jelezte, önkénteseket keresnek, miután a felvételi időszakkal járó munkákat nem tudják megoldani. Az intézményben a béremelés és a fluktuáció is problémát jelent, így előreláthatólag bizonyos diplomák kiadásánál is bajban lesznek.

Önkéntesek segítségét kéri Gazsi Olivia, a Zeneakadémia oktatásszervezési felelőse. Facebook-bejegyzése szerint már 17 éve dolgozik az intézménynél, de még sosem került hasonló helyzetbe.

Tisztelettel kérem önöket, ha van olyan hallgató önök között, aki tudna önkénteskedni, s besegíteni pár héten keresztül a felvételi lebonyolításában, az jelentkezzen! Pénzzel nem, de csokival, házi sütivel tudjuk honorálni

– írta az oktatásszervezési felelős.

Gazsi Olivia szerint az utóbbi időben több kollégája is távozott, amit Kotán Attila kancellár a „kapacitások optimalizálása” indokkal nem engedett pótolni. Hozzátette, az eddig javarészt szülési szabadság miatt távozó kollégáit is csak nagy nehézségek árán, sokszor utólag pótolták. 

A munkaerőhiány miatt a feszített felvételi időszakkal járó munkákat nem tudják megoldani.

Megjegyezte, bár kevesen dolgoznak a rektori terület alatt, a fluktuáció így is elérte őket. Kollégái bruttó 360 ezer forintot keresnek, így havonta körülbelül 240 ezer forintot vihetnek haza. 

Mint írta, munkatársai elhivatottan dolgoznak, de a mai infláció mellett, albérletet fizetve szinte lehetetlen megélni ebből a bérből, fizetésemelésre pedig nincs esély.

Gazsi Olivia olyan önkéntes hallgatókat keres, akik segíteni tudnak a fúvós és ütőhangszeres tanszék felvételijének márciusi lebonyolításában. Emellett júniusra szintén várja a jelentkezőket, a szolfézs és analízis felvételi részek lebonyolításához. Az oktatásszervezési felelős szerint áprilisban újabb kollégái távoznak, így előreláthatólag bizonyos diplomák kiadásánál is bajban lesznek.

Gazsi Olivia írására Németh Zoltán István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke hívta fel az Index figyelmét, egyúttal jelezte, hogy a Zeneakadémia oktatásszervezési felelőse, a tanulmányi osztály vezetője nagy aggodalommal fordult a hallgatókhoz, mivel „a megalázó fizetések és az elviselhetetlen munkahelyi légkör miatt rengeteg kolléga hagyta el az intézményt”.

„Az egyetem kancellárja, Kotán Attila Bertalan többszöri kérésre sem hajlandó álláspályázat kiírására, ezzel ellehetetleníti az egyetem működését (pl. március közepén távozik az egyetem valamennyi pénzügyi munkatársa, aki a hallgatói ösztöndíjak folyósításával foglalkozik, és egyelőre semmi információ arról, hogy lesznek-e új kollégák a feladatok ellátására)” – írta lapunknak Németh Zoltán István.