Reviczky Gábor lesz a Nemzet Színésze?

D  CC20211022007
2024.02.23. 13:07
Egyelőre nem tudni, hogy Benedek Miklós halála után mikor kerülhet új tag a Nemzet Színészei közé. A legendák egy éven belül negyedjére fognak összegyűlni a Nemzeti Színházban, hogy voksoljanak. Ami biztos, hogy ezúttal férfi kollégát kell választaniuk. De miért késlekedik ennyit a döntés?

A Nemzet Színészei a tervek szerint 2024. február 14-én gyűltek volna össze a Nemzeti Színházban, hogy Benedek Miklós helyére új tagot válasszanak, az utolsó pillanatban azonban elhalasztották a találkozót. Később a színház sajtóosztálya közölte: a vezérigazgató, Vidnyánszky Attila betegségére hivatkozva halasztották el az eseményt, ugyanis még mindig lábadozott a Petőfi Zenei Díjátadón elszenvedett balesete miatt.

Informátorunk szerint egyelőre nem tudni, hogy a Nemzet Színészei mikor választhatnak új tagot maguk közé.

Mint ismert, 2024. január 9-én meghalt Benedek Miklós, akit február 6-án temettek el a Farkasréti temetőben. A szabályok szerint egy elhunyt művész temetése után gyűlhetnek össze a színészek, hogy új tagot hívjanak elitklubjukba.

Csak nekik van szavazati joguk

Igaz, hogy hagyományosan mindig a Nemzeti Színház vezérigazgatója értesíti a frissen megválasztott tagot telefonon, de kérdéses, hogy Vidnyánszkyt a lábsérülése mennyiben hátráltatta volna a telefonálásban, s ez miért lehetett ok a halasztásra.

Az új tagot ugyanis mindig a Nemzet Színészei választják maguk közé, másnak nincs szavazati joga. A voksolás menetét ezért Vidnyánszky attila sem tudná befolyásolni. 

A kitüntető címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A titulust legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha közülük valaki meghal, a megüresedett helyre a többiek egyhangú szavazással választanak új színészt.

Sajnos egy éven belül negyedjére kerül sor arra, hogy behívjanak maguk közé valakit, akiről egyet biztosan tudunk, hogy férfi lesz. A szabály szerint ugyanis nő helyére mindig nő, férfi helyére férfi kerül. A Nemzet Színésze cím annak adható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte 62. életévét, 40 évet a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Ők most a Nemzet Színészei:

  • Király Levente (2006-tól),
  • Bodrogi Gyula (2007-től),
  • Tordy Géza (2008-tól),
  • Molnár Piroska (2011-től),
  • Cserhalmi György (2014-től),
  • Szacsvay László (2015-től),
  • Almási Éva (2016-tól),
  • Jordán Tamás (2020-tól),
  • Lehoczky Zsuzsa (2021-től),
  • Udvaros Dorottya (2023-tól),
  • Pogány Judit (2023-tól).

Korábbi cikkünkben az olvasók szavazhattak arról, szerintük ki legyen az új Nemzet Színésze – jelenleg Reviczky Gábor vezeti a listát. Ide kattintva még most is voksolhat kedvencére!  

(Borítókép: A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Reviczky Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MMA rendes tagja a Pesti Vigadóban 2021. október 22-én. Fotó:  Cseke Csilla / MTI )