Oscar-díjas filmes helyszín lett a BME Baross Gábor Kollégiumának díszterme

2024.03.11. 15:02
Március 10-én Los Angelesben, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 96. díjkiosztó gáláján a BAFTA-díj után az Oscar-szobrot is elnyerte a Szegény párák látványtervező csapata, és így a Műegyetem Oscar-díjas „szereplő” lett.

Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált Mihalek Zsuzsának, aki a 96. Oscar-gálán elnyerte a legjobb látványtervezésért járó Oscar-díjat a Szegény párák című film díszletének berendezéséért.

Újra magyar siker Amerikában az Oscar-gálán. Gratulálok, Mihalek Zsuzsa! Sok sikert!

– írta közösségi oldalán a kormányfő.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy korábbi közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy a BME Baross Gábor Kollégiumában is forgatták Jórgosz Lánthimosz a Szegény párák című Oscar-díjas filmjét. A campus változatos helyszínei filmes körökben is kedveltek – írták.

A Magyarországon is forgatott Szegény párák 2024. február 18-án a 77. BAFTA-gálán elnyerte a legjobb látványterv (díszlet) díját. A film berendezője Mihalek Zsuzsa volt. A március 10-i, 96. Oscar-gála legjobb látványtervéért Oscar-díjat elnyerő filmben lisszaboni bálteremként szerepel a BME Baross Gábor Kollégiumának Díszterme és annak előtere.

2021 őszén többhetes előkészítés után került sor a háromnapos forgatásra. Az előkészítő csapat gyönyörű munkát végzett a díszteremben, még ha kihívást is jelentett az épület eredeti funkciója, hiszen folyamatosan szem előtt kellett tartaniuk, hogy a hallgatók ott laknak, tanulnak és pihennek. Emiatt nem lehetett bármikor fúrni, faragni, kopácsolni. A felvételek során természetesen a főszereplő, Emma Stone is megfordult a kollégiumban. A körültekintő előkészítő munkának köszönhetően a levonuló stáb egy felújított és frissen festett dísztermet adott vissza a kollégium közösségének

– idézi a közlemény Gondolovics-Tarró Anikót, a BME Kancellária Értékesítési és Szolgáltatási Igazgatóságának munkatársát.

A közleményben arra is kitértek, hogy a műegyetemi campuson évente 10-15 filmforgatás zajlik, szinte minden műfajban: vizsgafilmek, reklámfilmek, sorozatok és nagyjátékfilmek jelenetei készülnek itt. 

Mint írták, a forgatások időtartama nagyon változó, egyes esetekben 3-4 óra, de volt már példa 3-4 hetet is igénybe vevő felvételekre is. A BME campusa filmes szempontból kifejezetten felkapott, mert nagyon sokféle terület, építészeti stílus áll rendelkezésre – tették hozzá.

A BME-n forgatott nagyobb produkciók között szerepel az Almafa virága, az Eltörölni Frankot, a Gemini Man, a Mondd ki vagyok én?, az Átjáróház, a The Brutalist, és A teremtés koronája.