Az új Nemzet Színésze az Indexnek: Jólesik, hogy elismerik a munkásságomat

D  CC20220405041
Csikos Sándort váratlanul érte a hír, hogy a tízfős grémium Benedek Miklós halála után őt választotta meg az új Nemzet Színészévé. Az Indexnek adott miniinterjúban elmondta: hab a tortán, hogy a kollégák hozták meg a döntést.

Csikos Sándort választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tíz birtokosa a 2024. január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére. Rendhagyó módon ezúttal két tag is hiányzott a grémiumból, amely április negyedikén hozta meg döntését.

Hab a tortán, hogy…

Az Index telefonon érte el Csikos Sándort, aki elmondta: meglepetésként érte a hír, hogy őt választották meg az új Nemzet Színészévé.

Régóta Debrecenben élek és dolgozom. Rendeztem, játszottam és tanítottam harminc évig, még Szarvas József mostani osztályában is a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Váratlanul ért a hír. Jólesik, hogy elismerik a munkásságomat. Hab a tortán, hogy a kollégák döntöttek így

– mondta Csikos, aki megjegyezte: mindig csodálta azokat, akik megkapták ezt a kitüntetést.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze lapunknak arról is beszélt, miért lett színész. „Az irodalom mindig érdekelt, de magyartanár nem lehettem, mert osztályidegennek nyilvánítottak. A debreceni Fazekas Gimnáziumba jártam, ahol élénk élet folyt, és a diákszínházi előadásokba is bekerültem, ott biztattak arra, hogy érdemes lenne jelentkeznem a Színművészeti Főiskolára” – fogalmazott.

Visszatért a Csokonai Színházba

Csikos Sándor Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész 1941-ben született Karcagon, édesapja kisgazdapárti parlamenti képviselő volt. A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett – később a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatán oktatott. 

1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol 2009-ben a doktorival egyenértékű művészeti fokozatot szerzett. Játszott a Miskolci Nemzeti Színházban, az Irodalmi Színpadon, a debreceni Csokonai Színházban, a győri Kisfaludy Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban – amelynek igazgatója is volt –,

MAJD VISSZATÉRT A CSOKONAI SZÍNHÁZBA. 

Számos szerepben láthatta a közönség. Többek között játszott Shakespeare-drámákban, Csehov SirályábanA három nővérben, de volt Lucifer is Az ember tragédiájában

(Borítókép: Csikos Sándor 2022. április 5-én. Fotó: Cseke Csilla / MTI)