J. K. Rowling visszautasította a visszautasíthatatlant

2024.10.21. 14:38
J.K. Rowling kétszer is visszautasította az ajánlatot, hogy a Lordok Házának tagja legyen. Elárulta, hogy harmadszor is visszautasítaná a lehetőséget.

A Harry Potter-könyvsorozat szerzője azt követően nyilatkozott a tagság visszautasításáról, hogy a brit Konzervatív Párt vezetője, Kemi Badenoch üdvözölte az írónő nemekről szóló álláspontját – írja a BBC. J. K. Rowling korábban többször kifejezte egyet nem értését a kiskorúak nemváltása, a semleges nemű mosdók kialakítása, valamint a véleménye szerint női jogokat sértő, transzneműeknek kedvező döntések miatt. 

Rowling szerint a Lordok Házának tagságát egyszer már a Munkáspárt is felajánlotta számára, de továbbra sem lenne hajlandó elfogadni a megtiszteltetést. A Lordok Házának tagjait a mindenkori uralkodó nevezi ki a brit miniszterelnök javaslatára, a jelöléseket a Lordok Házának kinevezési bizottsága vizsgálja felül.

Badenoch egy interjúban dicsérte a szerzőt, mondván, mind a ketten úgy gondolják, hogy a nők védelmének nem az önazonosításon, hanem a biológia nemen kell alapulnia. 

Rowlingot 2001-ben a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé választották, 2017-ben pedig Vilmos herceg a Brit Becsületrenddel tüntette ki. Ha elfogadja a tagságot, és helyet foglal a Lordok Házában, akkor a bárónői cím birtokosává vált volna. Részt vehetne a felsőház ülésein, beleszólhatna a brit parlament és az általa választott bizottságok munkájában.

J. K. Rowling legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a nőkért és egyenjogúságért felelős államminisztert kritizálta. De Daniel Radcliffe is élesen kritizálta az írónőt a transzneműeket illető nézetei miatt.