Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMRácz-Gyuricza Dóra összegyűjtötte nyerő receptjeit
További Kultúr cikkek
- Meghalt Burt, a Krokodil Dundee óriáskrokodilja
- Az egyik az embereknek mesélt, a másik nem kímélte az olvasókat
- Megvan, ki lesz a Csokonai Nemzeti Színház új művészeti vezetője
- Egy parkolóházban lőtték agyon a híres rappert
- Kétmilliárd forintot csengettek ki egy kődarabért, amit egykor útburkolatként használtak
Rácz-Gyuricza Dóra – a saját szavaival élve – az ország egyik legszigorúbb gasztroítészéhez ment feleségül: a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő neje azonban már gyermekkorától az ételek szerelmese. A főzés mindig is fontos része volt az életének; Brazíliában nevelkedett, az ottani ízek és a családi receptek egyaránt formálták az ízlésvilágát, mielőtt megismerkedett volna a sztárséffel.
A kiadó először férjével, Rácz Jenővel szeretett volna receptkönyvet íratni. Bár a séf elutasította a felkérés, előhozakodott az ötlettel, hogy a felesége készítse el a szakácskönyvet.
Jófajta izgalom volt bennem már az első perctől fogva. Kicsit féltem tőle, mert újdonság volt számomra, de nagyon önazonos az egész, és akkor is megírtam volna, ha a kiadó nem kér fel rá. Az Inda Press szerencsére rákapott a sztorira. Olyan receptkönyvet akartam, amit nem talál meg bárki bármelyik polcon. Valami másra és újra vágytam, ezért töltöttem meg személyes történetekkel, például a brazil gyökereimmel.
– fogalmazott Rácz-Gyuricza Dóra a receptkönyv bemutatóján.
Egyedi kiadvány lett
A végeredmény azonban magáért beszél, valóban egyedi receptkönyv született:
„Amikor nekiálltam ennek a receptkönyvnek, nézegettem a mintákat, hogyan is csinálják ezt a séfek, mik vannak a piacon, de rájöttem, hogy nincs olyan, amilyet én akarok. Olyan könyvet szerettem volna, ami a mai, XXI. századi nőnek ad mankót. Vannak benne diétás receptek, könnyű »apuka« receptek, ünnepi kaják, és a többi, de nem étkezések, hanem történetek szerint kategorizáltam a recepteket” – mondta.
A cím láttán az olvasóban felmerülhet a kérdés, mire is utal a 200 fok.
„A 200 fok nagyon jellemez minket családként. Talán a brazil habitusomnak is köszönhetem, de mindig egy picit forróbban élünk, mint mások.”
Rácz Jenő már az elején leszögezte, hogy a könyv a felesége önálló projektje lesz, de a sztárséf is bedobott néhány – egész pontosan öt – receptet a közösbe. Csupa olyan receptet, amelyet a saját szakácskönyvébe biztosan nem tett volna bele… Gulyás és tejberizs – egy Michelin-csillagos séftől nem ezeket várnánk, mégis ezek adják meg a fejezet varázsát.
A hatvanöt étel többsége egyébként egyszerű, a szupermarketben is beszerezhető dolgokból elkészíthető finomság, csupán néhány bonyolultabb, ritkább alapanyagos recept került bele a könyvbe.
„Ki kell tartani az etetésben. Az vagy, amit megeszel, nagyon fontos, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Az étkezés az önszeretet egyik módja” – fogalmazta meg Rácz-Gyuricza Dóra a receptkönyv üzenetét.
Ha ön is szeretné ezt a remek receptkönyvet megvásárolni magának, vagy szeretteinek, ide kattintva kényelmesen megteheti!
Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon – Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet
Inda Press Kft., 2024
224 oldal
(Borítókép: Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon – Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet. Fotó: Szollár Zsófi / Index)