Tavaly felrobbant a Balaton, idén újráznak
További Kultúr cikkek
- A magyar szaki, aki a legnagyobb filmsztárok köré teremt világokat
- Meghalt Emilio Echevarría, az egyik James Bond-film színésze
- Bodrogi Gyula elmondta, mikor állhat újra színpadra a balesete után
- Minden titkot elárult Vlagyimir Putyin legfőbb riválisa
- Az Afrikába kevert Michael Jackson lopta el a KFT show-ját
A 2024-es, első Taste Balaton Fesztivál bizonyította, hogy nagy igény van egy év eleji balatoni megmozdulásra: a telt házas programok és a látogatók, éttermek visszajelzései után nem volt kérdés, hogy a szervezők jövőre is folytatják a programsorozatot.
2025. március 7. és 16. között még több résztvevővel és a korábbinál is színesebb programkínálattal készülnek: lesz vacsoraszínház, gasztrotúra, gasztroszauna, koktélkóstoló, képzőművészeti kiállítás, BBQ-workshop Dragomán Györggyel,
érkezik többek között Kepes András, Mácsai Pál, Ráskó Eszter, Beck Zoli, Thuróczy Szabolcs, Grecsó Krisztián,
számos borász és egy fantasztikus olasz vendég régió is, olvasható a szervezők közleményében. Taste Balaton+ néven pedig a kiegészítő programokat, borászatokat, pékségeket, kulturális intézményeket gyűjtik egy csokorba. Rendesen megmozdul tehát a balatoni régió, mindenkinek ott a helye, aki szívesen elmerül a gasztronómia, kultúra és finom borok kombinációjában.
Megmozdult a régió
„10 nap, 24 étterem, izgalmas kiegészítő helyszínek és megismételhetetlen programok: ez a Taste Balaton, ahol a középpontban a vendéglátók állnak, akiknek lehetőségük van a saját helyszínükön, egy nyugodtabb időszakban, extra programokkal is megmutatni magukat. Több mint 100 eseménnyel várjuk a látogatókat a reggeli brunchoktól a főzős workshopokon át a közös kerámiázásig. Emellett mindenkit arra biztatunk, hogy a programok között pattanjon fel a BalatonBike365 szuper elektromos bringáira.
Ilyenkor van idő és tér jobban megismerni a régiót – és nem utolsósorban a vendéglátóknak is több energiájuk jut a betérőkre
– mondja a közlemény szerint Budavári Dóra szervező.
„A Taste Balaton Fesztivál keretében sikerült megmozgatnunk az országot, tavasz elején megtölteni sok-sok vendéglátóhelyet itt, a Balaton partján. Ez nagy szó! Én a Balaton mellett élek, kellőképpen elfogult is vagyok. Tudom, hogy a tó és a környéke minden évszakban más arcát mutatja, és mindegyiknek megvan a szépsége.
Vendéglátóként és magánemberként is állítom, érdemes felfedezni kora tavasszal is, mert azok a sztereotípiák, melyek szerint a Balaton egyet jelent a nyárral és a strandszezonnal, nem állják meg a helyüket.
Ez a térség egész évben fantasztikus, és a gasztronómiája, borkultúrája is megér sok látogatást” – hangsúlyozza Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa, a fesztivál egyik megálmodója.
Közösség, kultúra, kerékpár
A Taste Balaton nemcsak a gasztronómiáról szól, hanem a Balaton kulturális sokszínűségét is bemutatja. A különböző művészeti ágak összefonódása egészen különleges eseményeket hoz létre, és a látogatók teljesen új perspektívából ismerhetik meg a régiót.
„A Taste Balaton egyik fontos üzenete, hogy összehozza a helyi közösségeket és a Balaton szerelmeseit. A helyi éttermek, borászatok, termelők és kulturális intézmények szoros együttműködése jellemzi ezt a tíz napot.
Lehet személyesen találkozni a séfekkel, alkotókkal, művészekkel, részt vehetünk workshopokon, lehetőség van együtt főzésre, vagy épp arra, hogy egy remek író társaságában töltsünk el egy gasztronómiával és kultúrával teli napot. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy olyan exkluzív programokat kínálunk, amelyekre az év többi részében nincs lehetőség.
A hangsúly a bevonódáson, a közösségen és a családias hangulaton van” – meséli Kalas Györgyi, aki szintén a fesztivál alapítója és szervezője. A Taste Balaton Fesztivál együttműködő partnere a VisitBalaton365 és a BalatonBike365, így a vendégek elektromos biciklivel is közlekedhetnek a fesztivál helyszínei között.
Koncertvacsora és gasztroszauna
A fesztiválon lesz vacsoraszínház Thuróczy Szabolccsal és Elek Ferenccel a Fricskában, Pelsőczy Rékával a Káli Art Innben, gasztrokalandozás a komolyzene világába a Folly Arborétumban és tárlatvezetés a Borbarátokban.
Ráskó Eszter önálló estjével társul be egy ötfogásos balatoni vacsorába a Hableányban, Kepes Andrással és Mácsai Pállal is egy vacsora mellett lehet beszélgetni majd a Villa Chez Les Amis gyönyörű falai között.
Beck Zoli, Grecsó Krisztián, Lovasi András és Likó Marcell koncertvacsorával és egy szál gitárral érkezik a Kalózba.
A Kővirágban reggelivel egybekötött kerámiaworkshopot tartanak, a Lelkem kisvendéglőben elfogyaszthatjuk a nagymama klasszikus vasárnapi ebédjét, a Dobosi Borbirtokon kipróbálhatjuk a gasztroszaunát, a Port Étteremben pedig Hamvas Béla-emléktúrát szerveznek. A Bonvinóval részt vehetünk egy gourmet-pikniken a badacsonyi bányaudvarban, a Bistro Sparhelt Pesti Istvánt, a Casa Christa pedig Wang mestert hívta vendégséfnek.
A főzés iránt érdeklődők beállhatnak egy napra A Konyhám 365 vagy a Villa Kabala konyhájára, a Pörc udvarán a disznóvágás, a Petrányi borteraszon a báránybontás rejtelmeibe leshetnek bele az érdeklődők, a Páskom 1802 Gasztroműhely konyháján pedig mindenki megtanulhat tökéletes steaket sütni. A Kistücsökben vendég lesz egy olyan olasz régió, Prepottó völgye, amely minta lehet a Balaton számára is.