Kedvenc melegfilmjeink

2013.07.06. 20:08

Javában zajlik a Budapest Pride, jobbnál jobb programokkal - többek között filmvetítésekkel - melegeknek és heteróknak egyaránt. Bár Hollywood még mindig retteg attól, hogy nagy költségvetéssel, nagy sztárokkal készítsen melegekről szóló filmeket, azért készült néhány klassz film a témában.

A legtöbb, a melegek életét, gondjait hitelesen, szórakoztatóan bemutató film azonban kis, független produkció. Magyarországra ezek többnyire el sem jutnak, interneten viszont fellelhetők. A mi válogatásunkban főleg olyan filmek vannak, amiket itthon is vetítettek moziban, tévében, vagy könnyű megtalálni őket a kölcsönzőkben is. Nem voltunk szigorúak, egy magyar film, egy nagyon régi mű, egy tévéfilm és egy tévésorozat is belefért. A lényeg, hogy ezek bátor és klassz filmek.

10. Egy egyedülálló férfi (2009)

Az Egy egyedülálló férfi több szempontból rendhagyó film. Először is egy divattervező rendezte, még pedig nem is akárki, a minimalizmus királya, Tom Ford. Igazi világsztárok játszanak benne, az Oscar-díjas Colin Firth és Julianne Moore, de a hatvanas években játszódó sztori messzebb már nem is lehetne egy közönségfilmtől. Colin Firth egy olyan meleg férfit játszik, akinek meghalt a társa és ezt - pont úgy, mint egy heteró - képtelen feldolgozni. Eldönti, hogy öngyilkos lesz, de aztán másképp alakulnak a dolgok. A gyász és a magány a film témája, ami mindenkinek pontosan ugyanúgy fáj. Lassú, torokszorító és szép film.

Egy egyedülálló férfi előzetes (2009)

9. Gia - Kifutó a semmibe (1998)

A HBO tévéfilmje Gia Marie Carangi életének rövid 26 évét dolgozza fel. A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb modellje leszbikus és drogfüggő volt. Hiába talált rá a szerelem egy sminkeslány személyében, a drogok a magánéletét és a karrierjét is tönkretették. Ő volt az egyik első nő, aki AIDS-ben halt meg. Angelina Jolie megérdemelten nyert Golden Globe-ot ezért a szerepért, talán azért is volt könnyű Gia bőrébe bújnia, mert akkoriban ő is a lázadó korszakát élte. Az, hogy a főhős leszbikus, szinte mellékes a filmben. A lényeg egy a szakmájában elvártnál sokkal okosabb nő küzdelme önmagával, a szenvedélyeivel, a külső elvárásokkal.

8. Hedvig és a Mérges Csonk (2001) / Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai (1994)

Ez rögtön két film, mert mindkettő transzvesztitákról szól és mindkettő nagyszerű. A Hedvig és a Mérges Csonk John Cameron Mitchell magánszáma: ő írta, rendezte és ő játssza a főszerepet is. Egy kelet-berlini kisfiúból (szülei lakása olyan kicsi, hogy a fiú kénytelen a konyhai sütőben játszani) amerikai énekesnő lesz, akinek összetörik a szívét és még a dalait is ellopják. Pedig ezek a dalok nagyon jók, már csak ezért is érdemes megnézni a filmet. A Priscilla egy ismertebb film, a legmacsóbb ausztrál színészek nőnek öltözve turnéznak a sivatagban. És közben elegánsabbak és méltóságteljesebbek már nem is lehetnének.

Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai előzetes (1994)

7. Milk (2008)

A Milk egy sokkal klasszikusabb, igaz melegjogi film. Sean Penn semmiben nem tud rossz lenni, Harvey Milk szerepében is parádés. Ő volt az első választott, magas hivatali tisztséget betöltő ember az Egyesült Államokban, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. (1977-ben választották be San Francisco városi felügyelői testületébe). Kritikusunknak ugyan nem tetszett a szerelmi szál hiánya, de azt ő is kiemelte, hogy a Milket iskolákban kéne vetíteni és után beszélgetni róla a gyerekekkel.

Milk előzetes (2008)

6. Portyán (1980)

Egészen más műfaj a Portyán, abból az időszakból, amikor Al Pacino még normális szerepeket kapott. A sztori szerint egy sorozatgyilkos tartja rettegésben a New York-i meleg közösséget. Steve Burns nyomozó (őt játssza Al Pacino) kapja a feladatot, hogy épüljön be a közösségbe és csalja lépre a gyilkost. Ez persze nem megy ilyen egyszerűen, nemcsak a gyilkos esze, hanem a nyomozó személyisége miatt sem. A Portyán nem szemérmeskedik, nyers, erőszakos, feszült. Sajnos nagyon ritkán vetítik a tévék, részben talán azért, mert nehezen emészthető.

5. Egymásra nézve (1982)

Makk Károly filmje az első magyar melegfilm, de nem éri be ennyivel. Bemutat egy leszbikus szerelmet és azt, hogy milyen kegyetlen sors jutott a melegeknek az ötvenes-hatvanas években, de ennél sokkal többről szól. Szalánczky Éva újságíró nemcsak a szerelméért harcol(na), hanem egy igazságosabb világért is. Makk Károly 1982-ben vette a bátorságot ahhoz, hogy egyrészt kritizálja a szocializmust, másrészt kimondja, hogy két nő szerelme igenis egyenrangú egy férfi és egy nő kapcsolatával. A teljes filmet egy hétig lehet megnézni az Indafilmen.

egymasra nezve
Fotó: filmkultura.hu

4. A gyerekek órája (1961)

Talán még nála is bátrabbak voltak A gyerekek órája készítői. Egy megsértett és bosszúszomjas diáklány (hazugsága miatt eltiltották egy hajóversenytől, ezen rágott be) azzal vádolja két tanárnőjét (Audrey Hepburn és Shirley MacLaine) hogy leszbikus viszony van közöttük. A rágalomáradat innentől megállíthatatlan, a két nő sorsa megpecsételődött. A média is felkapja az ügyet, ráadásul, bár tényleg nem volt köztük semmi, egyikük éppen a rágalmak hatására döbben rá, hogy mit is érez valójában a kolléganője iránt.

6a00e5500ff5678833014e883191a8970d-800wi

3. A fiúk nem sírnak (1999)/ A rém (2003)

A fiúk nem sírnak talán a legismertebb, legsikeresebb hollywoodi film leszbikusokról. A főszereplő, Hillary Swank még Oscart is nyert alakításáért. Megérdemelten: ugyanúgy megtéveszti a nézőket, ahogy karaktere a filmbeli porfészek lakóit. Úgy néz ki, úgy beszél és úgy szeret, mint egy fiú, pedig lány. A tragikus vég persze nem maradhat el, ahogy A rém esetében sem. (Ezért meg Charlize Theron kapott megérdemelt Oscart.) A rémben Aileen Wuornos történetét ismerjük meg, egy szerencsétlen sorsú (egyébként leszbikus) prostituáltét, akiből sorozatgyilkos válik. De hogy ki az igazi áldozat ebben a történetben, az sokkal nehezebb kérdés.

A fiúk nem sírnak előzetes (1999)

2. Túl a barátságon (2005)

Úgy alakult, hogy Ang Lee filmje lett "a melegfilm" Hollywoodban. Sem előtte, sem utána nem készült túl sok film a férfiak közötti szerelemről, és egyik sem tudott akkora hatást kiváltani, mint ez. (Elég csak a rengeteg Túl a barátságon paródiára gondolni.) Ang Lee filmje attól is érdekes, hogy nem két New York-i értelmiségi talál egymásra, vagy mondjuk egy fodrász meg egy táncos, ahogy egy tipikus melegsztoriban várnánk. Wyomingban és Texasban vagyunk, a főszereplők cowboyok és szinte elképzelhetetlen, hogy feladják látszatházasságaikat. Steven Soderbergh rendező nemrég azt mondta, hogy ma nem készülhetne el a Túl a barátságon, mert a stúdiók már nem mernek ekkorát kockáztatni. Reméljük, nincs igaza.

Túl a barátságon előzetes (2005)

1. Angyalok Amerikában (2003)/ Redvás Amal (1998)

Baj, hogy kimaradt a Top Gun?

Sokat elmond Hollywoodról, hogy az egyik legjobb melegfilm egy tévésorozat, pontosabban a HBO 2003-as minisorozata. A Tony Kushner drámájából készült sorozatban olyan sztárok játszanak, mint Al Pacino, Merly Streep és Emma Thompson. Egyszerre szól a melegek gondjairól, az AIDS terjedéséről, vallásról, politikáról. És mindezen túl a legfontosabb, amit Kushner mond: a melegek pont olyanok, mint bárki más. Vannak közöttük hűségesek és hűtlenek, liberálisok és konzervatívok, betegek és egészségesek. A darabból tavaly a Nemzeti Színház is készített egy nagyszerű adaptációt Kulka János, László Zsolt és Alföldi Róbert főszereplésével. A Redvás Amal pedig a legaranyosabb, de nem cukiskodó film a szexuális ébredésről. Amikor két kamaszlány észreveszi, hogy nekik nem a fiúk, hanem a csajok jönnek be. És különben is, milyen szar hely már Amal, a kisváros, ahol mindezt megélik. Kötelező.

Angyalok Amerikában előzetes (2003)

Akinek nem volt elég a melegfilmekből vagy egy egészen más listát állítana össze, az nézze meg a melegvagyok.hu bloggereinek tízes toplistáját, ezen más, de ugyanilyen klassz filmeket talál a témában.