Kultuszfilm lett a cápás gagyihorror

2013.07.16. 16:24
SHARKNADO-Poster

Korábban egyetlen horrorra sem kattantak még rá annyira a twitterezők, mint a Syfy kábelcsatornán július 11-én levetített Sharknadóra. A gagyifilmekben utazó Asylum stúdió legújabb gyöngyszemében a repülőt kettéharapó megacápa, a szigetromboló kétfejű cápa és a homokban úszkáló cápafalka után is tudott újat mutatni: gigatornádóval, lerombolt Hollywooddal és pörölyfejű cápákkal turbózta fel a Japántól Rákóczifalváig mindenhol előforduló bizarr jelenséget, a békaesőt.

Az őrült ötletre pont olyan lelkesedéssel harapott rá a közösségi média, mint a filmbéli repkedő cápák a szörfös csajokra. Már a július 10-én debütáló, hivatalos trailert is majdnem 3 millióan nézték meg egyetlen nap alatt, a másnapi premier pedig szétrobbantotta a Twittert: csak az adás alatt 318 232 tweet futott be, amivel a film népszerűsége a már a Big Brotherrel és a New York Yankees baseballcsapat meccseivel vetekedett.

A nap végi összesítésből egyébként az is kiderült, hogy 604 000 ember twittelt a Sharknado premiernapján a repkedő cápákról. Ez jóval több, mint a Trónok harca 3. évadának 9. epizódja alatti twitözön a széria eddigi legdurvább jelenetéről, a véres nászról:

a5c.png
Fotó: Twitter / io9.com

Fél Hollywood rákattant a Sharknadóra

A Sharknado körüli felhajtásba rengeteg híresség is betársult, óriási ingyenreklámot biztosítva a filmnek. A Kemény zsaruk kopasz sztárja, Michael Chiklis szerint „annyira rossz volt, hogy az már jó", az egyik főszereplő, az Amerikai pite-szériával híressé vált Tara Reid azt írta, „a Sharknado sokkal jobb horror, mint a gagyifilmeket újra divatba hozó Kígyók a fedélzeten volt", de megemlékezett a filmről Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti is. A többszörös Emmy-díjas író-producer, Danny Zuker viszont pont azzal viccelődött a twitterén, hogy ki kellett hagynia a gagyimozik ászát: „Sajnos nem tudtam megnézni a Sharknadót, mert épp a legújabb filmemet, a Tsunamwolfot forgatom".

A legnépszerűbb twittelő viszont egyértelműen a Lostot, a Prometheust és a Star Treket jegyző író-producer, Damon Lindelof volt, aki július 12-én úgy döntött, ha már mindenki a Sharknadóról beszél, ő is megnézi és végigtwitteli. Legviccesebb bejegyzésében azt írta, „Mindjárt összerakom a Sharknado 2 forgatókönyvét. Előbb végzek vele, mint hogy vége lenne a filmnek!", és ezzel egy elképesztő üzenetözönt szabadított el, amibe a Sharknado 2 sztorijáért poénból pénzt ajánló SyFy tévécsatorna mellett olyan hollywoodi bombanők is beszálltak, mint Olivia Wilde és Elizabeth Banks. A két színésznő addig jutott, hogy a folytatásban egy olyan cápafarkú, kétfejű sziámi ikerpárt akarnak lejátszani, akinek szigonyt műtöttek az egyik keze helyére.

bankswilde.png
Fotó: Olivia Wilde / Twitter

De még Woody Allen egykori múzsája, a 68 éves Mia Farrow is kirakott a Twitterére egy olyan fotót, ahol a világhíró íróval, Phillip Roth-tal együtt nézi a Sharknadót. A képről ugyan később kiderült, hogy nem is a közös horrorfilmnézést örökítette meg, hanem még napokkal korábban készült egy vendégségben, de ettől függetlenül bejárta a világsajtót.

miafarrow.png
Fotó: Index / Twitter

A Twitter népe mellett a mémgyártók is felfedezték maguknak a Sharknadót. Összerakták legóból, átrajzolták a poszterét úgy, hogy cápák helyett a minden hülye szerepet elvállaló Nicolas Cage vámpírfogú klónjait viszi a városba a tornádó. Olyan agyzsibbasztó Vin Diesel-szóviccek születtek a 2 Fast 2 Furious mintájára, mint a „2 Fast, 2 Nado", animgifekben szedték össze a film legjobb és legvéresebb jeleneteit, sőt, elkészült a Sharknado kétpercesre rövidített változata is azoknak, akik lusták végigröhögni egy másfél órás filmet:

A Sharknado legjobb jelenetei

Sok művér semmiért

Hiába égett azonban Sharknado-lázban az online világ, és hiába született mémözön a tornádóban repkedő cápákról, a film nem volt annyira népszerű a tévénézők körében, mint az Asylum korábbi szörnyszülöttjei. Míg a Transmorphers, a Crocosaurus, a 2 Headed Shark Attack vagy a Sand Sharks eddig mindig stabilanhozta a másfél milliós nézőszámot a Syfy csatornának, a Sharknadót a gigantikus gerillamarketing ellenére is csak 1,37 millióan látták a tévés nézettséget mérő Nielsen adatai szerint. Messze elmaradt a nézőszám minden idők legnépszerűbb, direkt tévés forgalmazásra szánt Asylum-filmjétől, a Swamp Sharktól is, amin 2011-ben 2,2 millió néző röhögött (itt írtunk róla kritikát).

Nem értjük a fanyalgókat és az alacsony nézőszámot, hiszen a Sharknado az Asylum stúdió legviccesebb gagyifilmje a Homoki cápák óta. Az alapötlet zseniális, ami mellé a direkt béna számítógépes effektek is egyre jobbak (hol van már az az idő, amikor ugyanazt a béna szörnyes jelenetet hatszor is bevágták egy filmbe?). A készítők debil humora pedig egyre harsányabb. Ugyan milyen emlékezetes horrorfilmet tudunk még mondani, amiben a láncfűrészt berregtető főhős száz cápa közül is azonnal kiszúrja, melyik ette meg a fia barátnőjét, fejest ugrik a dög szájába, majd amikor már azt hinnénk, odaveszett, vértől és belektől lucskosan kifűrészeli magát a cápa oldalán?

SHARKNADO

Egyetlen óriási hibája van csak a filmnek. A főszereplő lány, Cassie Scerbo, aki a történet elején még fürdőruhás pincérlányként rohangál a strandon felhúzott csehóban, miután egyszerre csap le Los Angelesre az évszázad özönvize, cunamija, tornádója és cápaserege, nyakig gombolt dzsekiben lövöldözi végig a filmet. Nem baj, augusztus 22-én debütál a képernyőn a Syfy következő, szétfüvezett aggyal leforgatott cápás marhasága, a beszédes című Ghost Sharks, amiben a láthatatlan ragadozók kizárólag a bikinis bombázókat és a horrorfilmekből kihagyhatatlan fekete srácokat falják majd fel. (Index-ítélet: 10/5)