Spielberg Montezumáról forgatna

2014.01.07. 13:36

A Lincoln sikere után Steven Spielberg ismét életrajzi filmet szeretne forgatni. Ezúttal az utolsó azték uralkodót, Montezumát nézte ki magának. Egészen pontosan nem is az uralkodó élete, hanem a viszony közte és az őt fogságba ejtő, és az azték birodalmat leigázó Cortez között érdekli. Utóbbit a rendező tervei szerint Javier Bardem játszaná.

A forgatókönyv már egy ideje kész: Dalton Trumbo az 1960-as években írta filmre az uralkodó és a konkvisztádor kapcsolatát, akkor úgy tervezték, hogy a főszerepet Kirk Douglas kapja, akivel az író már a Spartacusban is együtt dolgozott. Most, több mint 30 évvel Trumbo halála után Steve Zaillian, A tetovált lány és a Pénzcsináló forgatókönyvírója írja át az eredeti könyvet.

Montezuma volt az azték birodalom kilencedik és egyben utolsó uralkodója. Spanyol fogságban, 1520-ban halt meg, birodalma egy évvel később, 1521-ben esett el. (Cortez 1519-ben ejtette foglyul.) V. Károly spanyol király 1550-ben éves járadékot ígért az uralkodó lányának, illetve minden leszármazottjának birodalmuk és pozíciójuk elvesztéséért. Az utódok - az Acosta család - 1934-ig rendszeresen kapták is a juttatást, a mexikói kormány attól kezdve azonban nem volt hajlandó fizetni.