A Toldi lesz az új Egri csillagok

2014.07.09. 11:06

Sikerként könyveli el az elmúlt három évet a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Bár az Andy Vajna által áhított 500 ezres nézőszámot még egy film esetében sem sikerült elérni, 100 ezer fölötti nézőt hozott a Coming out és a megdönteni Hajnal Tímeát is, és több nemzetközi fesztiválsiker is volt az elmúlt években. Például a Viharsarok, a Nagy Füzet, és legutóbb Mundruczó Kornél filmje a Fehér isten Cannes-ban. Tavasszal három magyar film került a mozikba, ősszel pedig kéthetente lesz egy bemutató. Havas úgy nyilatkozott, holland példára intenzív reklámkampányba fognak, ősszel indul a Gyere, ülj mellém! Nézzünk magyar filmeket! című kampány, amelynek húsz másodperces filmjeit Antal Nimród rendezte. Havas szerint az azonos lakosságú Hollandiában 300 ezres nézőszámot ér el egy-egy hazai film, az erős reklámkampány miatt. Ősszel az Argó 2, a Mancs és Swing című filmektől várnak sokat a Nemzeti Filmalapnál. Havas Ágnes szerint továbbra is szeretnék tartani a havi egy bemutatót, tehát évente 13-15 magyar film készülhet.

A Magyar Nemzet kérdésére elmondta, a Filmalapnál nincs maximuma a megítélhető támogatásoknak, annyit pénzt adnak egy-egy filmre, amennyiből szerintük az jól elkészíthető. Ezzel a Goda Krisztinának megítélt több, mint 600 milliós támogatásra utalt, ami szerinte indokolt volt, mert Goda Veszettek című filmje fontos témáról szól, és ez volt az egyik legjobb forgatókönyv, ami hozzájuk érkezett. Cáfolta ugyanakkor, hogy ne készülne el a Toldi, szerinte egyszerűen arról van szó, hogy Pálfi György filmjéremég 900 millió sem lesz elég, és ezt Pálfinak is meg kell értenie, hogy "kétmilliárd forintot senkinek sem tolnak oda ezüst tálcán". Havas azt szeretné, ha a Toldi-film lenne a következő Egri csillagok, ha valaki csak egy filmet néz meg a moziban, akkor ez legyen az.

Havas szerint nagyon fontos nekik a Toldi, de emellett lelkesednek még Herendi Gábor Kincsem című filmjéért, és nagyon jó Grigor Attila Kút című filmterve is. Emellett nagy várakozás övezi Szabó István új filmjét Bethlen Istvánról, ami szerinte a "magyar történelmi film olyan hagyományait idézheti meg, mint az Egy magyar nábob". Havas az interjúban elismerte, hogy saját filmeket is szeretnének készíteni, ezért megfilmesítése jogokat vásárolnak, az egyik ilyen Papa Pia címen fut, és zenés vígjáték lehet belőle. Azt azonban tagadta, hogy az utolsó vágás jogával bárkit kényszerítenének arra, hogy változtassa meg a filmjét.

   • Hírek
  • Személyi kölcsön