Mi még megbámulhattuk a Mad Max-makikat

09
2014.07.17. 10:21

Három hosszú évet kellett várnunk A majmok bolygója-remake folytatására, de simán megérte: a második rész sztoriban és látványban is veri az elsőt. Soha ilyen szomorú nem volt még a civilizáció pusztulása utáni világ romantikája, Peter Jackson digitális trükkgyára, a Weta pedig most már ott tart, hogy szálanként képes megrajzolni a CGI-majmok szőrét, akik így elevenebbek, sőt, sokkal szerethetőbbek, mint a legtöbb amerikai mozisztár.

Az persze pofátlanul olcsó dramaturgiai húzás lenne, ha a Forradalom csak arról szólna, hogy vannak az aranyos majmócák, akiket folyton vegzálnak a gonosz emberek, ezért minden csimpánz puskát ragad, és jól odapörköl nekik.

Rick Jaffa  és  Amanda Silver  forgatókönyvírók abszolút profin folytatták a 2011-ben megkezdett történetüket, amiben a világméretű járványt túlélő, maroknyi rongyos ember, és az erdőben lovagló, lándzsarázó majmok közt is ugyanúgy vannak végletesen naiv álmodozók és militáns fegyverbuzik. Akik közt a konfliktus természetesen elkerülhetetlen.

Benácultak a zsidó majmok - vigyázat, spoilerveszély!

Majom Mózes, vezesd néped! címmel írtunk 2011-ben kritikát A majmok bolygójáról, mivel a sztori kísértetiesen a Bibliát ismételte: a sokat sanyargatott nép vezetője boldog családtagként él későbbi ellensége fogadott fivéreként, de az övéi közt rájön, mindig csak egy örökbefogadott gyerekként fogják kezelni, ezért inkább kitör a rabságból, átkel folyón, és új hazát alapít.

Úgy látszik, a készítők a két világháború közötti Németország történetéből merítettek ihletet a folytatáshoz: A majmok bolygója 2-ben a karizmatikus vezér ugyanis a revanshangulatban égő csimpánzok élén, merényletet mímelve felgyújtja a saját házát, fegyverkezésbe kezd, sőt, bebörtönzi a másképp gondolkodó csimpánzokat, orangutánokat és gorillákat. Nem csoda, ha az amerikai premier óta már ilyen rajongói plakátok is készültek (bár Cézár helyett Kobát kellett volna a képre rakni):

dawn of the planet of the apes  2014  by myrmorko-d7ay8ql
Fotó: myrmorko / deviantart.com
Ember emberszabásúnak farkasa - A majmok bolygója 2
A sztori persze már a trailerből összerakható:
  • 10 év telt el az előző rész óta
  • a kutatólaborokból és állatkertekből kiszabadított, beszélő, de minimum kézjelekkel kommunikáló majmok Cézár vezetésével szépen belakták a San Francisco melletti erdőt
  • már látszik a '68-as Majmok bolygója kasztrendszerének előképe: a gorillák az őrök, az orangutánok a bölcs tanítók, a csimpánzok pedig örökké kavarnak és mindenbe beleütik az orrukat
  • ott van például a csupa sebhely Koba, aki a makiforradalom előtt kísérleti nyúl volt a gyógyszergyár laboratóriumában, és most bosszút akar állni az egész emberiségen
  • a San Francisco-i emberek higgadtabbik vezetője, (Jason Clarke) viszont nem akar háborút, csak megjavítani a majmok felségterületén lévő áramfejlesztőt
  • a túlélők militánsabbik szárnya viszont Dreyfus (Gary Oldman) oldalán áll, és legéppuskázna mindenkit, aki egy kicsit is szőrösebb az átlagosnál
  • ám hiába minden jószándék, a sok bizalmatlanság, önzés és árulás miatt elszabadult tankként robogunk a '68-as klasszikusban látott majomdiktatúra felé
Azért így is bőven van miért izgulni

A főszereplők, legyenek hús-vér sztárok vagy spandexben ugráló, CGI-vel majommá turbózott színészek, mind jól kidolgozott karakterek és egyenrangú ellenfelek.

DAWN-PLANET-APES-SFX
Fotó: 20th Century Fox / Chernin Entertainment

Cézár csimpánzarca alatt szokás szerint a zseniális Andy Serkis grimaszol (tényleg kijárna végre egy életmű-Oscar ennek a jóembernek Gollam, King Kong és a többi kultikus figura életre keltéséért), Gary Oldman pedig itt is ugyanolyan jól hozza a kataklizma utáni világ karizmatikus rohadékját, mint az Eli könyvében.

És akkor ott van még a gülüszemű tinisztár, az évek óta mindig sanyarú sorsú kisfiút alakító Kodi Smit-McPhee, aki a Viggo Mortensen-féle Az út és a gyönyörűen fényképezett Young Ones után most ismét egy posztapokaliptikus világban kóborló, könnyes szemmel semmibe bámuló félárvát alakít.

Lehet jó egy 2. rész? Persze!

Port.hu: 7,3 csillag

IMDb: 8,5 pont

Rotten Tomatoes: 91%

Metacritic: 79%

Index-ítélet: 8/10

Tiszta Mad Max, csak majmokkal

A színészgárda és a számítógéppel generált állatsereg mellett a posztapokaliptikus hangulat is hátborzongatóan jó. Míg a Charlton Heston-féle, klasszikus Majmok bolygója a korszak népszerű ősemberes-amazonos tematikáját követte (lásd Raquel Welch 1966-os Egymillió évvel ezelőttjét vagy a '67-es Prehistoric Woment), addig a mostani verzió már a Walking Dead tévésorozattal csúcsra járatott, "építsük újra a civilizációt a nagy kataklizma után, vagy legalább próbáljuk meg túlélni az éjszakát"-típusú Mad Max-történetek sorába simul bele.

Azaz pont hogy kiemelkedik onnan: utoljára a Will Smith-féle Legenda vagyokban volt ennyire sokkoló a csonka felhőkarcolók közt burjánzó dzsungel képe. Volt egy kedvenc jelenetem, amikor a kifestett törzsi harcosokként parádézó csimpánzcsapat először lovagolt be a karanténba zárt San Franciscóba, ahol már elkopott az összes Coca Cola-reklám, és egyetlen autós bisztróban sem szólt a zenegép. És a makik úgy ugráltak a Golden Gate-híd rámpáin, mintha az is csak egy óriásfenyő lenne a sok közül.

Ezekben a képekben minden ott volt, ami miatt az elmúlt 100 év sci-fi írói féltették az emberiséget, így a film szájbarágós klisék nélkül mutathatja be a háborúk borzalmát, a környezetszennyezést, a nyersanyagfüggőséget, vagy épp az Isten-komplexusos tudósok génkísérleteinek veszélyeit.

2011-ben így zártam A majmok bolygója-kritikát, és most is csak magamat tudom ismételni:

Lehet persze szidni, mert még a Tűzvonalban-epizódokban is több rendőrautó és helikopter volt, mint itt, de felesleges. Várjuk inkább a székbe szögezős folytatást.
 

Miért nem lehet mindenhol látni A majmok bolygója 2-t?

Korábban mi is megírtuk, hogy a hazai mozik többségét már bekebelező Cinema City multiplexlánc nem tudott megegyezni az InterCommal, A majmok bolygója: Forradalom magyarországi forgalmazójával, így az Arénában, a Westendben, a Szolnok Plázában és a többi CC-moziban nem lehet jegyet venni a filmre.

majomgif.gif
Fotó: 20th Century Fox / giphy.com

Itt viszont biztosan meg lehet nézni a filmet: 

  • Budapest: Corvin, Sugár, Lurdy, Óbuda, Pólus
  • valamint: Ajka, Balassagyarmat, Balatonfüred, Békéscsaba, Cegléd, Csopak, Debrecen (csak az Apolló mozi), Eger (csak az Uránia, Agria, Kert mozik), Fehérgyarma, Fövenyes (csak a kertmozi, 18-án), Gyöngyös, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Hévíz, Kecskemét (csak a Malom mozi), Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kisvárda, Miskolc (csak az Uránia), Nagykanizsa (csak a Cinema), Nyíregyháza (csak a Krúdy), Pápa (csak a Petőfi), Révfülöp (kertmozi 17-20.), Salgótarján, Sopron (csak az Elit mozi), Szarvas, Szeged (csak a Belvárosi mozi), Szentes, Szolnok (csak a Tisza mozi), Szombathely (csak a Savaria mozi), Sárospatak, Tata (csak az Est), Tatabánya (csak a Mi Mozink), Székesfehérvár (csak a Barátság mozi), Siófok, Dunaújváros (csak a Dózsa mozi).