Rászállt a rendőrség Roman Polanskira Varsóban

2014.10.30. 14:16

Kihallgatták Roman Polanskit Varsóban az évekkel korábbi, kiskorú megrontásáért kirobbant ügyében, írja az MTI. A filmrendező annak idején Jack Nicholson házában rontotta meg a kislányt, aki állítólag drogot és alkoholt is kapott. Az ügyből hatalmas botrány lett az Egyesült Államokban, végül vádalkuként Polanski bevallotta, hogy valóban létesített szexuális kapcsolatot a kislánnyal, de annak beleegyezésével. A másik öt vádpontban ugyanakkor tagadott a rendező. Az ítélethirdetés előtt nem sokkal aztán Párizsba utazott, mivel Franciaországnak nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

Polanski ügye egyébként időről időre felüti a fejét a sajtóban, noha már az áldozat is kérte a Los Angeles-i bíróságot, hogy szüntessék meg az eljárást Polanski ellen, aki azóta sem ment vissza Amerikába, még a neki ítélt Oscar-díjért sem. A 81 éves filmrendező tavaly a Vanity Fair magazinnak beszélt az ügyről, azt állítva, hogy a vádalku ellenére 50 évre akarta lecsukni a tárgyalás bírája, ezért szökött meg az amerikai igazságszolgáltatás elől, amelynek elfogatóparancsa még mindig érvényben van.

Az egyébként lengyel származású Polanski az új Zsidó Múzeum megnyitása miatt tartózkodik Varsóban, ahol az amerikai hatóságok szerették volna elérni, hogy a helyi rendőrség vegye őrizetbe a rendezőt. A lengyel külügyminiszter-helyettes azonban tájékoztatta az amerikaiakat, hogy nem látják indokoltnak a rendező őrizetbevételét, mivel az általa elkövetett bűnügy náluk már elévült.

A kihallgatás során Polanski megtagadta a válaszadást.