Parkolóhelyért csatáznak egy új magyar filmben

2015.01.07. 11:17

Január 22-én mutatják be a mozikban a Parkoló című új magyar filmet Miklauzic Bence (Ébrenjárók, A zöld sárkány gyermekei) rendezésében. A film egy üres telekre kialakított parkolóról, és az ott élő Légiós (Lengyel Ferenc) nevű főszereplőről szól, aki nagy nyugalomban él az itt álló lakókocsijában, teljesen elzárva a külvilágtól. Aztán ezt az idillt töri meg egy gazdag üzletember (Szervét Tibor), aki a drága Ford Mustangjának keres fedett parkolóhelyet. A filmben feltűnik még Pokorny Lia, Rajkai Zoltán és Rába Roland is.

Parkoló - előzetes

A Parkoló alapszituációja kísértetiesen hasonlít Miklauzic előző filmjére, A zöld sárkány gyermekeire, amely egy raktárban játszódott: ott a kinai raktárfelügyelő és az épületet eladó ingatlanos kötöttek barátságot (megnézhető az Indafilmen). „Nagyon izgalmasnak találom azt a folyamatot, ahogyan egy egykori lakóház helyén egyszer csak egy lakókocsi lesz, és akkor az onnantól kezdve egy parkoló, ahol jönnek-mennek a sorsok, és valaki ezt folyamatosan figyeli. Mindenki keresi a Parkoló műfaját, és én is azt gondolom, hogy ez egy dráma. De nem kilátástalan, nem letaglózó, egyszerűen csak mindenki más helyen van, mint ahol lennie kellene”. További vonatkoztatási pontként Anders Thomas Jensen filmjét, az Ádám almáit  jelölte meg nekünk Miklauzic Bence rendező a forgatáson

A két húzónév Lengyel Ferenc és Szervét Tibor, a női főhős Pokorny Lia, de a film valódi főszereplője az 1968-as Ford Mustang. „Rozoga, de nagyon cuki. Csoda, hogy egyáltalán még életben van így ötvenévesen!” – jellemezte még a forgatáson a film harmadik főszereplőjét Szervét Tibor.

A Parkoló a Nemzeti Filmalaptól 213,5 millió támogatást kapott, az RTL Klub koprodukciós közreműködésével 300 millió forintból készült a film.