15 erotikus mozifilm, ami jobb A szürke 50 árnyalatánál

2015.02.16. 22:32

A nemzetközi forgalmazásban 240 millió dollárral, nálunk 244 millió forinttal nyitott első hétvégéjén a béna kötözős szexet még bénább romkomos fordulatokkal variáló A szürke ötven árnyalata. Persze nem ez az első olyan blockbuster a mainstream filmgyártásban, ami a szexre épít: a '90-as évektől a 2000-es évek közepéig minden hollywoodi producer erotikus thrillerektől várta az újabb dollármillióit. De régen tényleg minden jobb volt? Vagy Sharon Stone villantása és Demi Moore sztriptíztánca ma már csak egy hatásvadász és gagyi magamutogatás? Döntse el ön!

A szürke ötven árnyalata egy mesébe illő történet. De nem azért, mert az ártatlan szűz összejön benne álmai hercegével, hanem mert egy E. L. James nevezetű, tehetségtelen Alkonyat-rajongó írónő erotikus fantáziálása nemcsak hogy 100 millió példányban kel el, de mozifilm is készült belőle, ami itthon az első hétvégén megdöntötte az eddigi bevételrekorder Star Wars-film, A Sith-ek bosszúja csúcsát. Bónuszként ráadásul még

a mamipornó szót is kitörölhetetlenül beleégette a köztudatba.

Utóbbi persze nem azt jelenti, hogy A szürke ötven árnyalatában András-keresztre kötözött nagymamákat kényszerítenek mindenféle disznóságra, hanem azt, hogy évek óta A szürke ötven árnyalata az elhanyagolt negyvenes családanyák kedvenc olvasmánya. Arra a jelenségre viszont nem született új szó, hogy a tinilányok is szeretik E. L. James fércműveit. Ráadásul maga a népszerű, de bóvli szexregény sem XXI. századi műfaj: ma alighanem felrobbanna az internet, ha kiderülne, hány magyar író ontotta fénykorában a Romana, Júlia, Szívhang és Denise füzetekbe a bárgyú erotikus történeteket.

A szürke ötven árnyalata (2015) előzetes #2

Van élet Joe Esterhas erotikus thrillerein túl is!

A szürke ötven árnyalata valójában nem is erotikus bűnfilm, hanem egy hagyományos romkom, ami a szexábrázolásával akart kitűnni, de a béna korhatáros meghátrálása miatt leginkább A rózsaszín ötven árnyalata lett belőle. Pedig vannak olyan filmek is, amik szintén romantikus vígjátékok, de sokkal belemenősebbek a szex terén:

Kilenc dal (2004)

9-songs-poster

Az angol író-rendező, Michael Winterbottom kivételesen semmit sem nyert ezzel a furcsa, de szerethető romantikus filmmel, amiben egy sarkkutató (Kieran O'Brien) kilenc korábbi rockkoncertből és pár intenzív szexuális élményéből próbálja megfejteni, mit is kellene éreznie igazából a fagyos Antarktisz közepén.

Az ágyban (2005)

az agyban

A limai és havannai filmfesztiválok kedvenc német-chilei koprodukcióban készült, kamaradrámába sűrített vígjátékának főszereplője Daniela és Bruno (Blanca Lewin és Gonzalo Valenzuela). Egy buli után egy lepukkant motelszobában töltik az éjszakát, a néző pedig szinte úgy érzi, kukkolóként figyeli a szex után vidáman cigarettázó pár beszélgetését.

Adéle élete - 1-2. fejezet (2013)

Abdellatif Kechiche díjhalmozó romantikus drámája akár egy átlagos love story is lehetne, csakhogy itt két tinilány (Adèle Exarchopoulos és Léa Seydoux) kapcsolatát ismerheti meg a néző. Nem csak Cannesban imádták, de az Indexben is.

Idegen a tónál (2013)

A francia író-rendező, Alain Guiraudie 2013-ban Cannes-tól Torinóig szinte minden fersztiváldíjat begyűjtött ezzel a drámával, aminek már az alpsztorija is szokatlan: egy meleg szexstrandon az egyik férfi pont olyasvalakibe szeret bele, aki megölte a barátját.

A nimfomániás 1-2 (2013)

Lars von Trier ketté vágott A nimfomániása tipikusan olyan film, amin egyszerre röhögünk és szörnyülködünk. "Pornográf, de szórakoztató" - írtuk tavaly ilyenkor, pedig az időközben totálisan meghülyült fiatal Indiana Jones, Shia LaBeouf is szerepelt benne a rendező kedvenc színésznője, Charlotte Gainsbourg mellett.

Melyik a legjobb vicces erotikus dráma?

 • 583
  A nimfomániás 1-2
 • 416
  Egyik sem, a kommentekben megmondom, melyik a legjobb film, te kókler!
 • 313
  Ez nem is kérdés, persze, hogy A szürke 50 árnyalata
 • 253
  Adéle élete - 1-2. fejezet
 • 141
  Kilenc dal
 • 82
  Az ágyban
 • 45
  Idegen a tónál

De miről is szól A szürke ötven árnyalata, ami itthon is hónapokon át uralta a könyveladási toplistákat? Lényegében semmiről, egy nagy kliséhalom az egész: a perverz fiatal milliárdos, Christian Grey (a filmben Jamie Dornan) és a sztori elején még szűz egyetemista lány (Dakota Johnson) kikötözős-szadomazo szexkalandokba bonyolódik, és a naiv lány azt hiszi, a szerelem majd jófiút farag a szegény ember Patrick Batemanjéből. Ennél még Görög Zita funkciótlan vetkőzése is izgalmasabb volt a 8MM 2-ben. 

Összeszedtünk inkább 10 régi erotikus blockbustert, amik sokkal jobban megérik a rájuk szánt időt, mint a szürke és unalmas mamipornó!

9 és 1/2 hét (1986)

Így vetkőzött le Kim Basinger

Ha erotikus mozifilmről vagy sztriptíztáncról van szó, természetesen mindenkinek a konyhaajtóban és a redőny előtt vonagló, szuperdögös Kim Basinger jut eszébe legelőször. Meg persze Mickey Rourke vigyorgó feje, aki valószínűleg tényleg alig várta, hogy a '80-as évek szexbombája ledobja végre a textilt. A film sztorijára persze már senki sem emlékszik, ami nem csoda, mert még A szürke ötven árnyalatánál is sablonosabb: a férfiakkal mindig csak pórul járó Elizabeth (Basinger) a csibészes mosolyú John (Rourke, még egyáltalán nem szétműtött karfiolfejjel) ágyában fedezi fel a szexualitás és a testi örömök addig sosem tapasztalt szintjét. Összbevétel: 106,7 millió dollár.

Elemi ösztön (1992)

Filmtörténeti pillanat az Elemi ösztönből: Sharon Stone villantása!

Sharon Stone 23 éve égette a retinánkba a filmtörténelem legismertebb villantását, ami miatt pattanásos kamaszok milliói tekerték vissza újra és újra a kazettát, hogy benézhessenek a szoknyája alá. A magyar származású forgatókönyvíró, Joe Esterhas fejéből kipattanó történet egyébként egész jó: egy San Francisco-i nyomozó (Michael Douglas) pont olyan gyilkossági ügyön dolgozik, amilyen a ledér írónő (Sharon Stone) könyvében szerepelt. Összbevétel: 352,9 millió dollár.

Sliver (1993)

William Baldwintól retteg a dögös Sharon Stone

Joe Esterhasnak bejött az erotikus thriller műfaja és Sharon Stone is, mivel az Elemi ösztön után egy évvel már újabb filmet forgattak együtt. A Sliverben a szőke szépség (Sharon Stone) egy luxusfelhőkarcolóba költözik, ám nem is sejti, hogy egy perverz gyilkos minden lakó életét nyomon követi az épület ipari kameráin keresztül, ráadáasul pont őt fojtaná meg legszívesebben. Vajon a szépfiú William Baldwin a gyilkos és a morcos Tom Berenger a hős megmentő? Vagy fordítva? Összbevétel: 116,3 millió dollár.

Az éj színe (1994)

Bruce Willis teljesen meztelen Az éj színében!

Újabb erotikus thriller a daliás '90-es évekből, ami Sharon Stone villantásához hasonlóan azzal került be a mozgóképtörténelembe, hogy egy medencés jelenetben a női nézők legnagyobb örömére a korszak ünnepelt férfisztárja, Bruce Willis a víz alatt meglóbálta koktélvirslijét. A keretsztori ehhez röviden annyi, hogy a neves pszichiáter (Willis) egy kollégájának titokzatos halála után a saját szakállára nyomozni kezd, ám pont azzal a dögös lánnyal (Jane March) jön össze, akinek valószínűleg köze van a gyilkossághoz. Összbevétel: 19,7 millió dollár.

Showgirls (1995)

Showgirls - 1995

Joe Esterhas valamiért azt hitte a '90-es évek közepén, hogy a kasszarobbantáshoz tényleg nem kell más, csak egy híres és sármos férfiszínész (ezúttal Kyle MacLachlan), meg hogy kétpercenként megvillanjon két, de inkább több fedetlen kebel. A Las Vegas-i sztriptíztáncosok cicaharcáról szóló történethez ráadásul az Elemi ösztön rendezőjét, Paul Verhoevent is sikerült megnyernie, Sharon Stone-t viszont ezúttal nem, így a nem kevésbé mutatós Gina Gershon lett a rangidős táncosnő, aki rivalizálni kezd az újonc lánnyal (Elizabeth Berkley). A Showgirls egyébként a filmtörténelem egyik legnagyobb bukása volt a mozipénztáraknál, csak a videotékáknak köszönhetően lett végül siker. (Mozis) összbevétel: 37,7 millió dollár.

Sztriptíz (1996)

Demi Moore sztriptíze a Sztriptízből

A videotékákban a '90-es években a Sztriptíz is folyton hiánycikk volt, hiszen mindenki kíváncsi volt Bruce Willisné Demi Moore felturbózott melleire, amit a rúdtáncjeleneteiben tényleg nagy örömmel mutogatott. A vetkőzés mellé akciófilmekbe illő történetet is kaptunk: a főhősnő ugyanis egy ex-FBI ügynök volt, aki a sztriptíztáncot is csak arra használta fel, hogy leszámoljon a zsarolásban utazó, szemét gengszterekkel. Összbevétel: 113,3 millió dollár.

Vad vágyak (1998)

Denise Richards Neve Campbell-lel kavar

A Csillagközi invázió és a Sikoly két sztárja, Denise Richards és Neve Campbell együtt huncutkodik az ágyban, ráadásul olyan közkedvelt férfi sztárok bukkannak fel mellettük, mint Kevin Bacon és Matt Dillon? Igen, ez a '90-es évekbeli sikerfilm receptje. Ma persze már semmire sem emlékszünk belőle Denise Richards, Neve Campbell és Matt Dillon hármasszexén kívül, pedig a film egy igen rázós témát, a tanár-diák közti intim viszonyt járja körül, ami ugye bűncselekmény, így Kevin Bacon nyomozóként kapcsolódik be a történetbe. Összbevétel: 55,5 millió dollár.

Tágra zárt szemek (1999)

Nicole Kidman és Tom Cruise erotikus drámája

A rendezőzseni Stanley Kubrick rekordhosszúságú, 400 munkanapos forgatás alatt hozta össze ezt a fülledten erotikus, álarcos orgiákra besunnyogós családi drámát a korszak álompárjával, Nicole Kidmannel és Xenu evilági helytartójával, Tom Cruise-zal. Állítólag ez a hosszú, közös munka is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül 2001-ben szakítottak. Azt mindenesetre szépen bemutatta a Tágra zárt szemek, hogy a tabuként kezelt szexuális perverziókat művészfilmes eszközökkel is be lehet mutatni, nem csak szürke nyakkendőkkel és unalmas klisékkel. Összbevétel: 162,1 millió dollár.

8mm 2 (2005)

Görög Zita nővel és férfival csőrözik a 8MM 2-ben

A filmtörténelem egyik legfeleslegesebb folytatásából sajnos már kihagyták Nicolas Cage-et, így legfeljebb annyi benne a pozitívum, hogy Görög Zita itt jóval kevesebb ruhát visel, mint a másik híres hollywoodi produkciójában, az Underworldben. Íme a nyomokban krimielemeket is tartalmazó sztori: egy fiatal politikus (Johnathon Schaech) meggondolatlanul hármasszexbe bonyolódik a menyasszonyával (Lori Heuring) és a mi Zitánkkal, ráadásul az aktust valaki titokban videóra vette, és zsarolni kezdi a férfit. Naná, hogy az első hullára sem kell sokat várni. Összbevétel: nincs adat.

Elemi ösztön 2 (2006)

Tudta? Volt ám 2. része is az Elemi ösztönnek!

Sharon Stone-nal kezdtük, fejezzük is vele be vele. A nagy előd sikerét meglovagoló (haha, érted!) Elemi ösztön 2-t ugyan már nem Joe Esterhas írta, de magyar vonatkozása így is van: Pados Gyula volt a film operatőre. Sőt, felbukkan benne Dobó Kata is, hiszen a producer Andy Vajna volt, bár ezt valószínűleg azóta is bánja, hiszen a Carolco és a Cinergi nevű cégei után alapított C2 Pictures pont az Elemi ösztön 2 anyagi bukása miatt csődölt be. A sztori röviden: a férfifaló, szőke írónő (Sharon Stone) megint bajba keveredik, és szokás szerint csúnyán kihasználja az ügyében nyomozó zsarut (David Thewlis) és az új pszichológusát (David Morrissey) is. Összbevétel: 38,6 millió dollár.

Melyik a legjobb erotikus blockbuster az elmúlt 30 évből?

 • 3038
  Az Elemi ösztönnél sosem lesz jobb erotikus thriller!
 • 983
  Micsoda kérdés ez? A 9 és 1/2 hét!
 • 943
  A Tágra zárt szemek Stanley Kubrick mesterműve!
 • 744
  Mind csapnivaló ezek közül, de majd a kommentekben jól megmondom, melyik a világ legjobb erotikus thrillere!
 • 707
  Kamaszkorom legszebb emléke Denise Richards melle a Vad vágyakból!
 • 413
  Természetesen A szürke ötven árnyalata!
 • 357
  A Showgirls is ugyanolyan Verhoeven-klasszikus, mint a Robotzsaru!
 • 246
  Legjobb sztriptíz? Naná, hogy a Sztriptíz!
 • 202
  Imádtam Görög Zitát a 8mm 2-ben!
 • 160
  Az éj színe a legjobb, és a pucér Bruce Willis!
 • 157
  Bejött az Elemi ösztön 2, üssetek!
 • 128
  Imádtam a Slivert!