Lesz magyar film Cannes-ban

2015.04.16. 12:05

Éppen tegnap szomorkodtunk azon, hogy egy magyar kisfilmnek sem sikerült bejutnia a cannes-i filmfesztivál programjába, de szerencsére ma délelőtt bejelentették a nagyjátékfilmes programot, és ide már jutott a magyar sikerből is. 

Nemes Jeles László Saul fia című filmje bekerült a fesztivál versenyprogramjába.
Fotó: mozinet

A megrázó holokausztfilmet a cannes-i filmfesztivál égisze alá tartozó Cinefondation Residance programban fejlesztették még 2011-ben, majd Szarajevóban, Les Arcs-ban és Jeruzsálemben is sikerrel szerepelt a filmterv. A film két nap történetét meséli el 1944-ben egy koncentrációs táborban, ahol a holttestek elégetésével foglalkozó Saul felismerni véli az egyik testben a fiát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megadhassa neki a végtisztességet. 

A főszerepet a New Yorkban élő Röhrig Géza költő alakítja, akinek ez az első nagyjátékfilmes szerepe, benne lesz még Molnár Levente, Zsótér Sándor és Urs Rechn, a magyar főszereplők mellett, német, lengyel, amerikai és izraeli színészek játsszák a főbb szerepeket. A forgatókönyvet a rendező Nemes Jeles László közösen írta Clara Royerrel. A film a Laokoon Filmben készült (a film adatlapja itt), producerei Stalter Judit, Rajna Gábor és Sipos Gábor, a VisionTeam koprodukciójában, a New York-i Claims Conference közreműködésével. A gyártást 321,6 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Operatőre Erdély Mátyás, hangmérnöke Zányi Tamás, látványtervezője Rajk László volt. 

Nemes Jeles László
Nemes Jeles László
Fotó: mozinet

Thierry Frémaux fesztiválvezető jelentette be a versenyprogramot: Nemes Jelesről elmondta, hogy korábban Tarr Béla asszisztense volt, és hogy ez a nagyszerű film egy koncentrációs táborban játszódik, és nagyon sok kérdést fog felvetni egy olyan korról, amikor az emberiség nagyon sokat szenvedett. Azt is elmondta, hogy a film 35 mm-es filmre forgott, és arról is fogják vetíteni a fesztiválon. 

46 év után először fordul elő, hogy magyar rendező első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. (Korábban: Makk Károly: Liliomfi, 1955; Kósa Ferenc: Tízezer nap, 1967; Sára Sándor: Feldobott kő, 1969.) 

Utoljára 2010-ben volt magyar film a fesztivál versenyprogramjában: Mundruczó Kornél két egymást követő filmjével szerepelt, a Delta 2008-ban díjat is nyert, 2010-ben pedig a Szelíd teremtés – Frankenstein-tervet is meghívták versenybe. Legutóbbi filmje, a Fehér isten az Un Certain Regard-ban nyerte el a fődíjat. 

Nemes Jeles László 1977-ben született Budapesten, 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. Türelem című kisfilmje elnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmnek járó díját, világpremierje a velencei filmfesztivál rövidfilm versenyében volt, majd jelölték az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilm díjára. Három kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több mint 30 díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon. 

Fotó: mozinet

Szintén ezen a sajtótájékoztatón jelentették be, hogy levetítik Natalie Portman első rendezését Ámosz Oz könyvéből, valamint Woody Allen következőjét. Az Agymanók és A kis herceg is Cannes-ban mutatkozik be. Azt már korábban bejelentették, hogy a Mad Max európai premierje is Cannes-ban lesz – ezek versenyen kívül szerepelnek, ahogyan a nyitófilm is: a La tête haute (Fel a fejjel!) című film fogja nyitni az idei, 68. cannes-i filmfesztivált, 1987 óta ez az első alkalom, hogy női rendező (Emmanuelle Bercot) filmjét ez a megtiszteltetés érhette. A filmek teljes listája itt.