Így gyászolja Hollywood Zsigmond Vilmost

2016.01.04. 12:12 Módosítva: 2016.01.04. 12:13

Életének 86. évében, január elsején meghalt Zsigmond Vilmos, magyar származású operatőr.

Fotó: MTI

A Harmadik típusú találkozások című Spielberg-filmért Oscar-díjjal jutalmazott operatőrről több hollywoodi sztár és szórakoztatóipari szaklap is megemlékezett a hétvégén.

Mindy Kaling több olyan archív forgatási fotót is kiposztolt az Instagramjára, ahol Zsigmond Vilmos épp szorgalmasan dolgozott:

Vilmos on set on McCabe & Mrs. Miller.

Mindy Kaling (@mindykaling) által közzétett fénykép,

A 36 éves színésznő producere, írója és főszereplője volt a 2012 ás 2014 között futó The Mindy Projectnek, aminek Zsigmond Vilmos volt az operatőre.

Vilmos Zsigmond shooting The Deer Hunter.

Mindy Kaling (@mindykaling) által közzétett fénykép,

Az Oscar-díjak sorsáról döntő amerikai Filmakadémia is megemlékezett az Instagramján Zsigmond Vilmosról. Többek között az 1978-as gáláról és A szarvasvadászból is tettek ki képeket az alábbi búcsúüzenettel:

Köszönünk mindent, amit adtál nekünk, Vilmos Zsigmond. Hiányozni fogsz.

Thank you, Vilmos Zsigmond, for all that you've given us. You'll be missed.

The Academy (@theacademy) által közzétett fénykép,

Hasonlóan kedves szavakkal búcsúzott Richard Roeper filmkritikus, a Good Day Chicago című reggeli tévéműsor házigazdája is:

Köszönöm a sok gyönyörű emléket. Zsigmond Vilmos, a legnagyobb operatőrök egyik, nyugodj békében!

Thank you, Vilmos Zsigmond, for so many beautiful and lasting memories. One of the great cinematographers. Rest in peace.

Richard Roeper (@richardroeper) által közzétett fénykép,

Bill Bennett operatőr így irt kollégájáról a Twitterén:

Elment egy újabb mester, Zsigmond Vilmos. Oscar-díjat kapott a Harmadik típusú találkozásokért, jelölést A szarvasvadászért.

Még a stand up komikus Paul F. Tompkins is megemlékezett Zsigmond Vilmos haláláról a Twitterén, bár összekeverte őt egy másik Hollywoodban befutott magyar operatőrrel, Kovács Lászlóval, akivel a Hóbarát című, 1998-as családi filmben dolgoztak együtt. Tompkins később elnézést kért a bakiért.

A szaklapok is Zsigmond Vilmost méltatták

Zsigmond Vilmosról emellett több neves amerikai lap is közölt méltatást a napokban, többek között a Los Angeles Times, a Rolling Stone magazin, a Huffington Post, a Vulture, az IndieWire és a Hollywood Reporter is.

A Los Angeles Times telefoninterjúban szólaltatta meg az Oscar-díjas művész üzlettársát, Yuri Neymant, aki Zsigmond Vilmos feleségétől tudta meg a halálhírt. Neyman hosszasan méltatta, hogy milyen nagy hatással volt a magyar operatőr a filmiparra:

Új stílust fedezett fel és dolgozott ki az Egyesült Államokban és a független filmkészítésben. Teljesen új hangon szólalt meg, megtanította az embereket, hogy másként gondolkodjanak és másként nézzék a világot.

A Hollywood Reporter Hollywood egyik legbefolyásosabb, legnagyobb hatású operatőrjeként említi Zsigmond Vilmost. A lap Steve Postert, az Operatőrök Nemzetközi Szervezetének elnökét megszólaltatta (a céh 2003-ban minden idők tíz legnagyobb hatású operatőrjének választotta meg Zsigmondot):

Az egyik legnagyobb tiszteletben álló tagunk volt, inspirált és támogatott sokunkat. Mindannyian tudtuk, milyen óriás volt ő. 

Steven Spielberg nemhivatalos Facebook oldala szintén megosztott a hétvégén több olyan újságcikket, ami amiben Zsigmond Vilmos munkásságát méltatják, és egy videórészlet is kikerült ide a Harmadik típusú találkozásokból.

Szabó István: Zsigmond Vilmos volt a legjobb

Szabó István, az Oscar-díjas Mephisto és számos más kiváló film rendezője az MTI-nek adott egy hosszabb nyilatkozatot kollégája halála után.

Nagyon szomorú vagyok. A legjobban elismertek, a legkiválóbbak közé tartozott azon magyarok közül, akik Amerikába kerültek.

Bár sosem dolgoztak együtt, többször is találkoztak személyesen:

Végtelenül kedves és barátságos ember volt, ami természetesen hozzátartozik az operatőri munkához. Az operatőrök azok, akikre először ránéznek a színészek, hogy jó volt-e, amit csináltak.

Szabó István nagyon szerette Zsigmond Vilmos filmjeit:

Nagyon sok filmje áll közel hozzám, ő nagyon jó operatőr volt. Nem uralkodott el soha egy saját stílussal a film fölött, nem akarta meghatározni a filmet úgy, hogy azt elterelje a saját irányától, hogy megmutassa, milyen operatőr. Alkalmazkodott a filmhez, és a film által igényelt stílusban dolgozott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport