Itt egy díj, amit kivételesen nem a Saul fia nyert meg

2016.02.27. 01:23 Módosítva: 2016.02.27. 01:30

A legjobb külföldi filmnek járó César-díjat Inárritu Oscar-díjas, 2014-es filmje, a Franciaországban csak tavaly bemutatott Birdman nyerte meg - írja az MTI. Ebben a kategóriában kapott egyébként jelölést Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája is, amelyre a novemberi bemutató óta 220 ezren váltottak jegyet a francia mozikban.

Philippe Faucon rendező Fatima című filmje a legjobb adaptáció díját kapta, és a legígéretesebb színésznőnek járó elismerés is a főszereplő, Zita Hanron kapta. A két lányát egyedül nevelő, takarítónőként dolgozó észak-afrikai bevándorló portréját felrajzoló film októberben került a francia mozikba, azóta 300 ezren látták.

Catherine Frot lett a legjobb női főszereplő, aki a Marguerite című drámában nyújtott alakításáért vette át a díjat. A Mustang is tarolt: Deniz Gamze Ergüven török-francia rendezőnő a legjobb rendezésért, Warren Ellis ausztrál zeneszerző a legjobb filmzenéért, Mathilde Van de Moortel a legjobb vágásért kapott Césart. A legjobb dokumentumfilm Cyril Dion Tomorrow-ja lett.

A párizsi Chatelet Színházban 41. alkalommal megrendezett César-gálán a fentiek mellett életműdíjjal jutalmazták a 71 éves Michael Douglast, akinek ez már a második Césarja (az elsőt 1998-ban kapta).