Némán virrasztottak a nemi erőszakkal vádolt rendező filmje alatt

2016.10.07. 17:04

A szexuális bűncselekmények áldozatait védő Fvck Rape Culture néma, gyertyafényes virrasztást szervezett a nemi erőszakkal vádolt Nate Parker The Birth of a Nation című filmjének hollywoodi bemutatójára, írja a Variety.

A szervezet aktivistái és szimpatizánsai filmesekkel és más művészekkel együtt, a padlón ülve, teamécsesek és gyertyák közt szerettek volna szolidaritást vállalni a nemi erőszakot és egyéb szexuális zaklatást átélő névtelen  és néma áldozatokkal.

A Variety mintegy ötven, a Hollywood Reporter pedig csupán 30-40 résztvevőről számol be (a jelentős többségük nő volt), akik a vetítés kezdetekor (helyi idő szerint este hétkor) foglaltak helyet, és a film teljes hossza alatt maradtak. A megmozdulás szervezője a modellként és költőként is ismert Elyse Cizek volt, aki korábban szintén átélt már szexuális bűncselekményt. Cizek egy ponton megtörte a csöndet, és röviden megköszönte a jelenlévőknek a részvételt. "Nem fog észrevétlenül maradni" – tette hozzá, majd tovább hallgattak.

A filmet rendező Nate Parker a vádak szerint 1999 őszén egyik társával (aki a Birth of a Nation társírója) megerőszakolta egyik diáktársukat. A két férfi tagadta az erőszakot, mindketten azt állították, hogy kölcsönös beleegyezésen alapult a szex, az akkor 18 éves lány azonban azt mondta, hogy Parkerék az öntudatlan állapotát kihasználva erőszakolták meg. A fiatal nő ellen a férfiak az egyetem és az ügyvédeik közreműködésével még lejárató kampányt is folytattak. Az áldozat nem tudta feldolgozni a vele történteket, marihuánafüggő lett, többször próbálkozott öngyilkossággal, végül pedig tényleg véget vetett az életének.

Amikor Parker a torontói filmfesztiválon az ügy kirobbanása óta először állt nyilvánosság elé, nem kért bocsánatot az eset miatt, azt mondta, a film miatt jött, nem azért, hogy a magánéletéről beszéljen, egy másik alkalommal pedig arról beszélt, hogy csak a hírekből értesült arról, hogy a nő öngyilkos lett, megrázta a dolog, keresztényként pedig tudja, hogy helytelen dolgot tett, de mivel nem érzi magát bűnösnek, nem is áll szándékában elnézést kérni.

Közben megszólalt a film egyik szereplője, Gabrielle Union is, aki egy olyan fekete nőt játszik a filmben, akit egy fehér férfi erőszakol meg, és aki aztán nem szólal meg többet a filmben. A színésznő 19 éves volt, amikor szintén nemi erőszak áldozata lett, amikor fegyveresek kirabolták az üzletet, ahol akkor dolgozott. Union korábban elmondta, hogy a húszéves karrierje során többször kapott olyan szerepajánlatokat, amelyekben szexuális erőszak áldozatát kellett volna alakítania, de ezeket rendre visszautasította, ez a szerepet azonban fontosabbnak találta a többinél. "Különösen a fekete nők szenvedtek a szexuális erőszaktól" – mondta.

Amikor a szerepet elvállalta, a színésznő még nem hallott Parker múltjáról, később azonban végigolvasta a hétszáz oldalas jegyzőkönyvet, és egy cikket is írt az érzéseiről. "Amióta ismerem a történetet, folyamatosan görcsben van a gyomrom a tanácstalanságtól" – írta ebben. A csütörtök esti gyertyás megmozdulás után a szervezők elmondták, hogy nem a rendezőt vagy a filmet szerették volna lejáratni, hanem párbeszédet szeretnének kezdeményezni, hiszen Parker filmjében is épp azt kifogásolják, hogy az áldozat nem beszélt az általa átéltekről.

Ne maradjon le semmiről!