Leváltották az Oscar-díjakról döntő akadémia vezetőjét

2017.08.09. 11:12

John Bailey operatőr-filmrendezőt választotta új elnökének az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) – írja a Hollywood Reporter alapján az MTI. Az Oscar-díjakról döntő filmakadémia tanácsának vezetői magyar idő szerint kedd éjszaka választották meg az új vezetőt.

Bailey egy évre kapta meg a fizetés nélküli megbízatást. A poszton a leköszönő Cheryl Boone Isaacset váltja, aki már kitöltötte a maximálisan megengedett időt: négy egymást követő évben elnökölt az akadémián.

Bailey, aki már 14. éve tagja az akadémiának, meglepetésként került ki győztesen az elnökválasztásból. A legesélyesebb jelöltnek Laura Dern színésznőt, Rory Kennedy dokumentumfilmest és David Rubin rendezőt tartották. 

Elnökként Bailey Dawn Hudsonnal, a filmakadémia vezérigazgatójával dolgozik együtt, aki a 350 fős szervezet napi munkáját felügyeli.

Az új elnök operatőrként olyan filmeket jegyez, mint az Amerikai dzsigoló, a Lesz ez még így se! vagy az Idétlen időkig. 2014-ben megkapta az amerikai operatőrök életműdíját.

A Filmakadémia nemrég hívott meg tagjai közé rekordmennyiségű, 774 új tagot, akik között egy csomó magyar is van: Enyedi Ildikót (Testről és Lélekről) és Mészáros Mártát (Napló gyermekeimnek, Aurora Borealis: Északi fény) rendezőként és íróként is meghívták, de a magyar meghívottak között van még M. Tóth Géza filmrendező (Maestro, Bogyó és Babóca), Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező (A légy), Deák Kristóf filmrendező (Mindenki), Udvardy Anna producer (Mindenki) és Pataki Éva író (Napló szerelmeimnek, A temetetlen halott).

Azt pedig, hogy melyik magyar filmet küldi az ország versenybe az Oscar-díjért, szintén rekordszámú filmből fogják hamarosan kiválasztani.

Ne maradjon le semmiről!