Zaklatási vád miatt leváltották, most újraválasztották az Oscar-díj akadémia elnökét

2018.08.08. 10:58

Csattanós választ adott az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) azoknak, akik szerint egyetlen szexuális zaklatásról szóló vád azonnal derékba tör bármilyen karriert: miután kivizsgálták és elutasították az ellene felhozott vádat, újraválasztották elnöknek John Bailey operatőr-filmrendezőt.

Az Oscar-díjakról döntő filmakadémia kormányzótanácsának vezetői kedd éjszaka választották meg az új vezetőt. Bailey, aki már 15. éve tagja az akadémiának, tavaly kapott először megbízást az intézmény vezetésére, egy évre. Mostani megbízatása három évre szól - írja az MTI.

A régi-új elnök olyan filmeket jegyez, mint az Amerikai dzsigoló, a Lesz ez még így se! vagy az Idétlen időkig. 2014-ben megkapta az amerikai operatőrök életműdíját.

Márciusban jött a hír, hogy hárman is szexuális zaklatással vádolták meg a 75 éves operatőr-rendezőt, de később kiderült, valóban egyetlen vádról szó, amely szerint a férfi „megpróbált megérinteni” valakit egy forgatáson egy lakókocsiban. Az Akadémia előbb leváltotta az elnököt, majd kivizsgálták a bejelentést, és úgy döntöttek, az nem megalapozott.

A több mint nyolcezer tagot számláló amerikai filmakadémia kormányzótanácsa 54 tagú, a 17 szekciót 3-3 tag képviseli, további három tagot a sokszínűség jegyében választanak meg. A tanács tagjait három évre választják. A kormányzótanács idén megválasztott tagjai között van mások között Steven Spielberg filmrendező, Whoopi Goldberg színésznő, Alfred Molina színész, Kate Amend Oscar-díjas dokumentumfilm-rendező.

Ne maradjon le semmiről!