Jót tett a zaklatás ennek a filmnek

2018.01.28. 20:11

Ha A világ összes pénze a világ legjobb filmje lenne, akkor is nehezen birkózna meg azzal a teherrel, amit készítésének körülményei, a film körüli botrányok raktak rá. Ezek ugyanis sokkal érdekesebbek, mint bármilyen film. És mivel A világ összes pénze egy korrekt, de nem kivételesen jó film lett, ezek sztorik valószínűleg maradandóbbak lesznek, mint maga a moziélmény.

Először ugye ott volt J. Paul Getty szerepében Kevin Spacey, akit elsöpörtek szexuális zaklatási ügyei. Ridley Scott rendező a maga ötvenéves filmkészítői rutinjával napok alatt forgatta újra Spacey jelenteit a 88 éves Christopher Plummerrel. Ez papíron is hatalmas teljesítmény, de a filmet látva még inkább. Plummer ugyanis elvileg mellékszereplő (ebben a kategóriában jelölték Oscarra is), gyakorlatilag viszont majdnem annyit van a vásznon, mint a főszereplők.

Ha ez nem lett volna elég, a pótforgatások után kiderült, hogy Mark Wahlberg másfél millió dollárt zsarolt ki azért, hogy hajlandó legyen újraforgatni a jeleneteit, míg a női főszereplő, Michelle Williams napi 80 dolláros bérért, azaz óránként egy-két ezer forintnak megfelelő összegért dolgozott össze 1000 dollárt. Aztán Wahlberg, némi késéssel megérezve az idők szelét és a közelgő PR-katasztrófát, az újraforgatásokért kapott másfél millió dollárját felajánlotta a zaklatás áldozatait segítő #TimesUp mozgalomnak.

Na ezek után kellene úgy megnézni A világ összes pénzét, mintha mi sem történt volna.

 Ez pedig nem könnyű. Nem figyelni arra, hogy mennyire illeszkednek vagy éppen lógnak ki Plummer jelenetei a többi közül, hogy valóban Oscart ér-e az alakítása, vagy csak az ő korában elképesztő fizikai teljesítményének szól a jelölése. Pedig III. John Paul Getty 1973-as elrablásánál kevés izgalmasabb, összetettebb és filmre illőbb sztorit produkált az élet.

A 16 éves III. John Paul Getty-t (Charlie Plummer) a világ leggazdagabb embere, az olajmágnás J. Paul Getty (Christopher Plummer) unokáját Rómában, a nyílt utcán rabolták el, és 17 millió dolláros váltságdíjat követeltek érte. A szülei ekkor már nem éltek együtt, az anyja lényegében üres zsebbel távozott a házasságból, így Gail Harris (Michelle Williams) kénytelen volt apósához fordulni, hogy fizesse ki a váltságdíjat az unokájáért. Gettynek viszont esze ágában sem volt fizetni, mindössze arra volt hajlandó, hogy egyik emberét, az egykori CIA ügynök Fletcher Chase-t (Mark Wahlberg) megbízza, hogy segítsen a nőnek. Gail Harris és Fletcher Chase kétfrontos háborút vívtak: egyszerre próbálták türelemre bírni az emberrablókat, és megakadályozni, hogy megöljék vagy megcsonkítsák a fiút, és meggyőzni a szerető nagypapát, hogy valamennyit mégis szánjon az unokája kiszabadítására.

Mivel A világ összes pénze úgymond igaz történet alapján íródott, a tények egy részét megváltoztatták benne. A legviccesebb az egészben mégis az, hogy J. Paul Getty annyira excentrikus figura volt, hogy 

a film legképtelenebb részei tényleg megtörténtek.

Így például az, hogy a naponta dollármilliókat kereső Getty sokkalta a személyzet és a vendégek telefonköltségeit, így nekik külön felszereltetett egy pénzbedobós telefont a kastélyában. Hogy miközben tízmilliókért vásárolt műtárgyakat, nem volt hajlandó fizetni a szállodai mosodának, inkább maga mosta ki a cuccait a fürdőszobában.

Nagy az egyetértés

vil

IMDb: 7,1

Rotten Tomatoes: 77%

Metacritic: 72

Index: 7/10

A világ összes pénze nem hagyja ki a milliárdos extrém természetéből adódó ziccereket, de ezek, és még az emberrablás sem elég ahhoz, hogy a film első órája igazán lekössön. Lassan csordogálnak az események, miközben időről időre visszatérünk a múltba, hogy egy-egy random ponton belessünk Getty meggazdagodásának, vagy gyerekeihez fűződő viszonyának történetébe. Ez a film fordítva működik, mint a legtöbb: általában az szokott lenni, hogy a filmek érdekesen indulnak, aztán veszítenek az erejükből. A világ összes pénze viszont fokozatosan válik egyre izgalmasabbá, sötétebbé, hogy aztán egy igazán torokszorító fináléval szolgáljon.

Nagy kár, hogy nem volt ilyen végig:

a film nagy része biztonsági játék, rutinmunka egy rutinos rendezőtől.

 Igaz, szolgál két emlékezetes alakítással, az egyik éppen Christopher Plummeré. A másik pedig az anyát játszó Michelle Williamsé, aki úgy látszik, hogy nem tud rossz lenni semmiben. Kicsit fiatalnak tűnt a szerepre (37 éves, de sokkal fiatalabbnak látszik), de végül elhisszük neki a nőt, aki nem sírhat, nem borulhat ki, nem lehet gyenge, mert a fia rajta kívül senkire nem számíthat. Ahogy Plummernek is elhisszük a pénzébe szerelmes milliárdost, aki borzalmas, de nagyon is logikus dolgokat mond. Nem Plummer hibája, hogy éppen az ő karaktere esett áldozatul a film legfurább, kifejezetten zavaró következetlenségének.

Szóval A világ összes pénze egy tisztességesen összerakott, de ennél nem több film egy-két nagyszerű jelenettel és alakítással. De ha pár év múlva elkészül a film arról, hogy hogyan készült ez a film, az lesz az igazi móka. 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?