A szabadság ötven árnyalata miatt szigorítanák az orosz mozis törvényeket

2018.02.16. 10:23

Nem tetszik az orosz kulturális miniszternek, hogy a legtöbb mozi A szabadság ötven árnyalatát játssza a jó kis orosz filmek helyett, úgyhogy szigorítanák a törvényt - írja a Hollywood Reporter. Az orosz mozikra amúgy is rájár mostanában a rúd, pontosabban a minisztérium és a hatóságok.

"Nem tudom, pontosan milyen társadalmi problémákról kíván szólni ez a vitathatatlan mestermű, a mozik, a piac láthatatlan kezétől vezérelve mégis ennek szentelték a vetítéseik 70 százalékát a hétvégén, jóval lenyomva ezzel a moziban játszott, remek helyi filmek számát" - viccelődött komolyan Vlagyimir Medinszkij, Oroszország kulturális minisztere arról, milyen sok mozi játszotta a premierjének hétvégéjén A szürke ötven árnyalata című, erotikus trilógia befejező részét.

Medinszkij arra használta a példát, hogy indokolja, miért lenne szükséges még inkább protekcionista politika bevezetésére a hollywoodi és más külföldi filmekkel szemben. A miniszter már évek óta érvel ezzel kapcsolatban a Kremlben.

"Fel kell vetnem annak a szükségességét, hogy támogassunk egy törvénytervezetet, amely meghatározná, legfeljebb hányszor lehetne vetíteni az egyes bemutatókat" - jelentette ki, bár azt később maga is beismerte, hogy valójában nem igaz, az egész hétvégi filmvetítések 70 százaléka A szabadság ötven árnyalat lett volna, ez csak egyes időszakokra volt igaz.

Az amerikai film Oroszországban a nyitóhétvégén azonnal 7,2 millió dollárnyi bevételt termelt, ezzel máris az ország negyedik legjobb bevételt produkáló filmje lett, és az év eddigi legjobb nyitóhétvégéjét hozta. A trilógia első része a kilencedik legtöbb bevételt hozó film volt Oroszországban, a második rész pedig a huszonegyedik. 

A Universal stúdió egyelőre nem kommentálta a hírt a Hollywood Reporter kérdésére.

Az orosz kulturális minisztérium amúgy is elég aktívan érdeklődik mostanában a külföldi mozibemutatók iránt. A bemutató előtt két nappal jelentették ki, hogy betiltják a Sztálin halála című filmet az ország értékeinek "meggyalázása" miatt, majd abban a moziban, amely mégis vetítette azt, a rendőrség tartott razziát. És ha már ott jártak, meg is büntették őket, amiért engedély nélkül vetítettek egy másik, Sztálinról szóló filmet, a Gerard Depardieu főszereplésével készült Sztálin díványát. A mozi szerint ugyanakkor a vetítésre egy fesztiválon került sor, így nem igaz, hogy a minisztérium engedélyére lett volna szükség hozzá - írja a Moscow Times.

Ne maradjon le semmiről!