A víz érintése a legjobb film, Gary Oldman a legjobb színész

2018-03-05T044814Z 36558592 HP1EE350DCE9G RTRMADP 3 AWARDS-OSCAR
2018.03.05. 06:10

Magyar idő szerint hétfő hajnalban lezajlott a 90. Oscar-gála. A Testről és lélekről sajnos nem nyert a legjobb külföldi film kategóriájában, a díjat a chilei A Fantastic Woman happolta el Enyedi Ildikó elől.

Összességében azonban szinte semmi meglepetés nem volt sem a nyertesek névsorában, sem magában a műsorban. Jimmy Kimmel műsorvezető a nyitóbeszédében már emlegette Trumpot, Mike Pence alelnököt és Harvey Weinsteint, később pedig – önmagához híven – eleresztett egy Matt Damon-viccet is. A műsorban szóba került többek között a parklandi mészárlás, a #metoo, a #TimesUp, az utóbbi mozgalmat például Ashley Judd is képviselte.


A női jelenlét tényleg erősebb volt, közösen adott át díjat Helen Mirren és Jane Fonda, feltűnt Rita Moreno, és a botrányba keveredett Casey Afflecket az utolsó pillanatban Jennifer Lawrence és a mankókon bicegő Jodie Foster váltotta, a nyertes Frances McDormand pedig felállította a teremben az összes női jelöltet, és szinte harcba hívta őket. Az este egyik pozitív jelensége Tiffany Haddish volt, aki Maya Rudolphfal közösen adott át két díjat, de arra a kis időre olyannyira sikerült magára irányítani a figyelmet, hogy többen őt követelték a következő gála műsorvezetőjének.

A nyertesek névsorában működött a papírforma, egyetlen meglepetés sem volt, a 14. alkalommal jelölt Roger Deakins lett a legjobb operatőr, Sam Rockwell lett a legjobb férfi mellékszereplő, és így tovább. Steven Spielberg és Greta Gerwig hoppon maradt – igaz, A Pentagon titkait senki sem gondolta komoly versenytársnak, a Lady Birdöt pedig a nagy felhajtás ellenére lenyomta a többi film. A többi esélyes mind kapott pár díjat, akár technikai (lásd Dunkirk), akár művészeti kategóriákban (lásd Szólíts a neveden).

Diliben egyébként nem volt hiány. Jimmy Kimmel rögtön a gála elején egy jetskit ígért annak a nyertesnek, aki a leggyorsabban lezavarja a beszédét. A nyertes a Fantomszál jelmeztervezője, Mark Bridges lett. És ahogy tavaly behoztak a terembe egy csomó turistát az utcáról, most fordítva történt a dolog, Kimmel egy rakat híres emberrel elindult a szomszédba, az Idővarázs premier előtti vetítésére, egy csomó átlagember közé.

A nyertesek listája


Legjobb film: A víz érintése

Legjobb rendező: Guillermo del Toro (A víz érintése)

Legjobb színész: Gary Oldman (Legsötétebb óra)

Legjobb színésznő: Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb női mellékszereplő: Alison Janney (Én, Tonya)

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb eredeti forgatókönyv: Tűnj el! (Jordan Peele)

Legjobb adaptált forgatókönyv: Szólíts a neveden (James Ivory)

Legjobb idegen nyelvű film: A Fantastic Woman

Legjobb filmzene: Alexandre Desplat (A víz érintése)

Legjobb betétdal: Coco

Legjobb operatőr: Roger Deakins (Szárnyas fejvadász 2049)

Legjobb vágás: Dunkirk

Legjobb smink: Legsötétebb óra

Legjobb jelmez: Fantomszál

Legjobb látványtervezés: A víz érintése

Legjobb vizuális effektek: Szárnyas fejvadász 2049

Legjobb hangvágás: Dunkirk

Legjobb hangkeverés: Dunkirk

Legjobb dokumentumfilm: Icarus

Legjobb animációs rövidfilm: Dear Basketball

Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Silent Child

Legjobb rövid dokumentumfilm: Heaven Is A Traffic Jam On The 405

Borítókép: Lucas Jackson / Reuters.

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Hírek