Méltó kihívója lehet a Macskafogónak

2018.05.03. 10:04

Ez a város annyira romantikus, bárcsak Párizsban maradhatnánk örökre!

– búgja oda a szerelmes férfi a partnerének egy romantikus vacsora közben, aztán a következő másodpercben már törik a kirakat, két száguldó autó rongyol át a párizsi éttermen, és egy akkora autós üldözés bontakozik ki, hogy a Taxi-filmek rajongói valószínűleg a combjukat csapkodják majd örömükben. Pedig nem az új Taxit látjuk, és nem is a Cobra 11 legújabb epizódját, hanem egy Magyarországon készülő animációs film, a Ruben Brandt, a gyűjtő egyik jelenetét.

Az iszonyatosan pörgős animációs film megálmodója, írója és rendezője a Szlovéniában született, szerb származású, de már hosszú ideje Magyarországon élő Milorad Krstić képzőművész, látványtervező és animációs művész, aki a My Baby Left Me című első animációs rövidfilmjével Ezüst Medvét nyert az 1995-ös Berlinalén. A Ruben Brandt, a gyűjtő közel három évig készült, a filmes munkálatok egy zsúfolt műteremlakásban kezdődtek, ahonnan a soknemzetiségű alkotócsapat egy Benczúr utcai irodába költözött tovább. Itt beszéltek az alkotók a projektről.

A történet főszereplője Ruben Brandt pszichoterapeuta (Rubens és Rembrandt után kapta a nevét), akit rémálmai arra kényszerítenek, hogy elraboljon 13 festményt a világ legnagyobb múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Brandt és nemzetközi, műkincsrablásra szakosodott bandája előtt nincs megállás, a világot felforgató kalandjaik során megfordulnak New Yorkban, Párizsban, Londonban, Rómában, Tokióban, Chicagóban, Firenzében, Szentpéterváron, na és persze Budapesten is. Célpontjaik közt szerepel a Louvre, a Tate, az Uffizi, az Ermitázs, valamint a Szépművészeti Múzeum is.

Rubenék néhány nap alatt a világ legkeresettebb rablóivá válnak, és mivel a nyomravezetőknek százmillió dolláros jutalmat ajánlanak fel, a rendőrség mellett az alvilág is bekapcsolódik a keresésükbe. Meg egy washingtoni magánnyomozó, Kowalski, aki pechjére beleszeret a Brandt-brigád femme fatale-jába, Mimibe, szóval elég rendesen összekuszálódnak a szálak a másfél órás filmben. A címszereplő magyar hangja Kamarás Iván lesz, Mimié Hámori Gabriella, Kowalskié pedig Makranczi Zalán.

Az animációs film nemcsak a sztorijában lesz izgalmas, hanem a képi világában is. Senki ne lepődjön meg, amikor egy szereplő három szemmel, két arccal vagy valami egészen lehetetlen pozitúrában jelenik meg a filmben. Ruben Brandt története ugyanis tele lesz művészettörténeti utalásokkal, Krstić szerint száznál is több hommage/remake szerepel majd a kész filmben, a rendező Rubenstől Roy Lichtensteinen át egészen David Lynchig felsorakoztatja azokat, akik inspirálták.

Valami új, valami friss

– mondja a film látványvilágáról a rendező a Benczúr utcai irodában, ahol a film készült. Hangsúlyozza: számára semmi sem érdekes, ami megszokott, vagy amit korábban már látott valahol. A film jeleneteit látva pedig ezt nem nehéz elhinni neki.

Az alkotók szerint ilyen volumenű animációs film már hosszú ideje nem készült Magyarországon. Mint mondják, a filmjüket semmiképpen sem ajánlják gyerekeknek, a producerek 16-os karikát jósolnak. A Ruben Brandt, a gyűjtőt novemberben mutatják majd be országosan, néhány elővetítés azonban már a nyáron is lesz. A film teljes költségvetése 1 milliárd 180 millió forint, a projektet több mint 882 millió forinttal támogatta a Filmalap.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?