Imádják a magyar filmet Cannes-ban

2018.05.10. 10:06

Nagyon szerették a külföldi kritikusok Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét Cannes-ban. A filmet szerdán mutatták be a fesztivál Kritikusok hete válogatásában. (Mivel a rendező első nagyjátékfilmjéről van szó, a film részt vesz az Arany Kameráért folyó versenyben is.) A magyar kritikák mind pozitívak voltak, az Index véleményét itt lehet elolvasni a filmről. Nagy kérdés volt azonban, hogy a külföldi kritikusok, a legrangosabb filmes lapok munkatársai is szeretni, érteni fogják-e ezt a jellegzetesen kelet-európai történetet. Úgy néz ki, hogy igen, mert az eddig megjelent írások nagyon pozitívak.

Az elsőfilmes Szilágyi Zsófia filmje egy negyvenes, háromgyerekes anya, Anna (Szamosi Zsófia) egy napját mutatja be, amikor milliónyi kötelessége mellett egyszerűen nem marad ideje, energiája arra, hogy a házasságára leselkedő veszélyt is elhárítsa.  A The Hollywood Reporter cikke kiemeli, hogy Szilágyi Zsófiának sikerült fájdalmasan láthatóvá tenni, hogy mennyi önmegtagadó erőfeszítés szükséges a világ leginkább alábecsült munkájához, az anyasághoz. "Senki nem köszöni meg Annának, amit tesz, de mindenki elvárja tőle, hogy emlékezzen és megtegyen millió apró dolgot minden egyes nap. Ha ezeket elmulasztja, akkor napja katasztrófa lesz".

A THR dicséri Domokos Balázs ideges kameramunkáját és Szórád Máté vágót is. Kiemeli Szamosi Zsófia játékát is, akinek karaktere, Anna nem utazik a nézők szimpátiájára, ő csak az anyaság gyalogos katonája, aki minden mást, még a saját házasságát is takaréklángra tette a gyerekek érdekében. A THR cikke megemlíti a film természetesen viselkedő gyerekszereplőit is.

A Screendaily csodálatosnak nevezi Szilágyi filmjét, amit mélyen relevánsnak tart egy végletekig kizsigerelt nőről. A cikk szerint az együttérző filmből kiderült, hogy az autós üldözés és a lövöldözés, amiket más filmekben látunk, mennyire könnyűek ahhoz a kihíváshoz képest, hogy valakinek van három gyereke, munkája és egy kiszámíthatatlan férje. A Cineuropa szerint köszönhetően a film hiperrealizmusának remekül átjön belőle a szülői lét nyomása, a családi élet minden klasszikus pánikhelyzete a lázas gyerektől a nagyobbak iskolai gondjain át a pár titkai után kutató nagymamáig. 

Az Egy nap magyarországi bemutatója 2018 őszén várható. 

Ne maradjon le semmiről!