Az Egy nap rendezője Szarajevóban állt ki a gender szak mellett

2018.08.14. 17:26

Szilágyi Zsófia a szarajevói filmfesztiválon szólalt fel a gender szak magyarországi megszüntetése ellen. A rendező Cannes-ban is díjazott, Egy nap című filmjét vasárnap mutatták be a szarajevói fesztivál versenyprogramjában, a vetítés előtti rövid beszédében pedig Szilágyi Zsófia határozottan kiállt a beszántani kívánt gender studies mellett.

A film, amit látni fognak, azért születhetett meg, mert én magam is tanultam feminista kritikát. Ezek a tanulmányok lehetővé tették, hogy egy film témájaként ismerhessek fel valamit. Ezek nélkül a tanulmányok nélkül, biztos, hogy soha nem gondoltam volna arra, hogy lehet ilyesmiről filmet forgatni. Vannak olyan területek, amelyekhez nem utazással jutunk el, hanem egy nézőpont megtalálása révén fedezzük fel őket. Csak akkor válnak láthatóvá, ha szert teszünk egy bizonyos nézőpontra. Bizonyos problémák, kérdések, igazságok a szerelemben, politikában, művészetben és tudományban csak a megfelelő szemszögből lesznek láthatóak, vehetőek észre. Különben láthatatlanok maradnak

– idézi a Hvg.hu Szilágyi Zsófia szavait, akinek Egy nap című filmje egy háromgyerekes anyuka hétköznapi feladatait és küzdelmeit mutatja be. Korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a legjobb első filmnek járó elismerés azt jelenti, hogy tényleg fontos kérdés az, amiről a film szól.

Az Egy nap rendezője Pécsen volt magyar szakos hallgató, itt találkozott a feminista irodalomelmélet szövegeivel is, a szarajevói vetítés előtt pedig a genderkérdésekkel foglalkozó tanárainak ajánlotta a fesztiválon egyébként jó visszhangot kapó filmet.

„Abban bízom, hogy egyszer már létrehozott nézőpontokat, tudományos igazságokat, nem lehet, vagy nem örökre törvényekkel eltörölni. A Föld gömbölyű és forog. Nem lapos és nem a világ közepe. Nők és férfiak különböznek, de ebből nem fakad semmilyen hierarchia. Ajánlom a filmet Önöknek, és azoknak a tanáraimnak, akik a gendertudomány kérdéseivel foglalkoznak, és akiktől az létrehozásához szükséges nézőpontot kaptam" – mondta.

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje november 8-tól látható a magyar mozikban.

Ne maradjon le semmiről!